Mai mulți botoșăneni care iubesc teatrul au îndemnat pe o rețea de socializare ca pe 27 martie să iasă cât mai mulți cetățeni în stradă pentru a atrage atenția asupra situației în care se află clădirea Teatrului din muncipiul Botoșani. Puțini au fost însă cei care au răspuns apelului.
Printre cei prezenți la eveniment au fost, așa cum era de așteptat, și mai mulți actori ai Teatrului "Mihai Eminescu". Într-un glas, aceștia au spus că își vor teatrul înapoi, și s-au plâns de condițiile de la Casa Tineretului unde sunt nevoiți să facă repetițiile și să joace spectacolele.
Și directorul Teatrului "M. Eminescu", Traian Apetrei, spune că actorilor le este din ce în ce mai greu să își desfășoare activitatea la Casa Tineretului și susține că rezolvarea acestei situații delicate stă tot în mâna autorităților, precizând că teatrul
trebuie scos din conotațiile politice.
Actorilor li s-au alăturat și câțiva cetățeni care s-au arătat mâhniți de situația în care a ajuns Teatrul de la Botoșani, dar și mai mulți elevi.
“Am fost educat și învățat să am un pic de cultură. Pentru ai noștri copii care vor veni e mare păcat. Sunt alături de actori, merită tot respectul nostru, fac o muncă pentru care nu toți sunt apți, au o dăruire, altfel nu poți face teatru. Eu cunosc teatrul acesta de 40-45 de ani, din subsol până la acoperiș, știu cum arăta și știu cu arată. E vorba de baza de cultură pe care ne-o facem, dacă nu o avem.... Actorii trebuie respectați de toți. Nu suntem numai generația Facebook, e frumoasă, dar baza culturii este de la a deschide o carte, de a vedea o piesă de teatru, de a o aprecia și de a aprecia munca oamenilor", a spus Costel Bârzu.
Actorii de la Teatrul "Mihai Eminescu" au ales să stea pe trotuarul din capătul Pietonalului Unirii, când au văzut că în fața Primăriei Botoșani și-au făcut apariția mai mulți liberali. Au spus că nu vor să se amestece cu politicul.
Printre liberalii care au venit în fața Teatrului s-au numărat consilierii locali Cătălina Lupașcu, Cristian Lazarovici, Stelian Pleșca și Lidia Bucșinescu.
“Și în ședințele de Consiliu Local am specificat că o decizie bună ar fi să facem un împrumut și să demarăm lucrările necesare reabilitării teatrului. Din păcate nu s-a dorit acest lucru, venindu-se cu o minciună, faptul că se vor accesa fonduri europene. Iată că în timp s-a dovedit că nu vom mai putea accesa fonduri europene pentru acest obiectiv (...) La urma urmei suntem împreună aici oameni politici și actori tocmai pentru a trage un semnal de alarmă. Dacă dumnealor au ales să stea în altă parte...practic împreună facem același lucru, indiferent unde stăm și îi înțeleg că nu vor ca această inițiativă să fie politizată. Noi nu o politizăm, suntem aici ca și cetățeni ai municipiului Botoșani, ca și consilieri locali și e important că suntem împreună, indiferent în ce colț de stradă stăm", a spus Cătălina Lupașcu.
În timp ce actorii stăteau pe trotuar, iar politicienii socializau în fața Primăriei, la doar câțiva pași Pietonalul Unirii era plin de cetățeni care profitau de vremea frumoasă și se plimbau.