Părinţii au ţinut în mâini cartonaşe roşii, în semn de penalizare a guvernanţilor, susţinând că una dintre consecinţele ordonanţei este că pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.
„Este o formă de protest împotriva părţilor din Ordonanţa de Urgenţă 3/2018, care priveşte concediile medicale, în care toţi bolnavii, mamele care intră în prenatal, sunt afectaţi, adică urmează să plătească 25% din ceea ce li s-ar cuveni, ceea ce este foarte mult. Legea a fost făcută, din ce înţeleg, ca cei din IT să primească drepturile luate, doar că nu s-a luat în calcul şi cum vor fi afectaţi ceilalţi care intră în concedii medicale. Şi sumele sunt extrem de mari. Personal, voi avea lipsă peste 800 de lei, în momentul în care voi intra în prenatal, peste două săptămâni. Nu pot să spun exact suma, salariul fiind confidenţial, dar anul trecut se plătea 115 lei, era o sumă fixă la CAS, acum s-a mărit - în inauarie a fost 364, urmând să crească la 25% din ceea ce ni s-ar cuveni. Este foarte mult. Vorbim şi de pacienţi bolnavi de cancer, de părinţi ai căror copii sunt în spitale şi trebuie să-şi ia concediu medical. Sunt nişte categorii afectate atunci când au nevoie. Nu este în regulă. S-a promis că se va rezolva problema, însă am zis să venim astăzi aici pentru a-i arăta domnului ministru că acei sub 3% nu sunt de ignorat. Sunt foarte multe mame, inclusiv din cele care sunt aici, care nu ştiau ce se întâmplă, au aflat de pe grupurile pe care am discutat”, a spus Andreea Dumitrescu.
O altă mămică, prezentă la manifestaţie cu copilul în vârstă de aproape doi ani, a spus că noile reglementări nu îi vor mai permite să beneficieze de concediu medical, dacă micuţul se va îmbolnăvi.
Protestul a fost organizat pe reţelele de socializare, organizatorii subliniind, în descrierea evenimentului: „Noua ordonanţă OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time şi a celor angajaţi in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical. Pacienţi, mame ce intră în prenatal, părinţi ai căror copii sunt bolnavi etc. După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare. La o indemnizaţie de 3400 lei, în luna Ianuarie, o mămică a primit 3036 lei după ce a fost oprit CAS iar acum, în luna februarie, mămică a primit 2550 lei. Mai exact, i-au fost luaţi 486 lei. Acestea sunt efectele modificării Codului Fiscal”.
Sursa: Mediafax.ro