Protest al părinţilor faţă de OUG 3 în urma căreia scad veniturile din concedii medicale sau prenatale

Zeci de părinÅ£i, unii însoÅ£iÅ£i de copii, s-au strâns, duminică, în PiaÅ£a Victoriei din BucureÅŸti, pentru a protesta faţă de OUG 3, de modificare a unor prevederi fiscale, oamenii susÅ£inând că le scad veniturile obÅ£inute în urma concediilor medicale sau prenatale.

Protest al părinţilor faţă de OUG 3 în urma căreia scad veniturile din concedii medicale sau prenatale

PărinÅ£ii au Å£inut în mâini cartonaÅŸe roÅŸii, în semn de penalizare a guvernanÅ£ilor, susÅ£inând că una dintre consecinÅ£ele ordonanÅ£ei este că pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaÅ£ia de concediu efectiv primită de fiecare.

„Este o formă de protest împotriva părÅ£ilor din OrdonanÅ£a de Urgenţă 3/2018, care priveÅŸte concediile medicale, în care toÅ£i bolnavii, mamele care intră în prenatal, sunt afectaÅ£i, adică urmează să plătească 25% din ceea ce li s-ar cuveni, ceea ce este foarte mult. Legea a fost făcută, din ce înÅ£eleg, ca cei din IT să primească drepturile luate, doar că nu s-a luat în calcul ÅŸi cum vor fi afectaÅ£i ceilalÅ£i care intră în concedii medicale. Åži sumele sunt extrem de mari. Personal, voi avea lipsă peste 800 de lei, în momentul în care voi intra în prenatal, peste două săptămâni. Nu pot să spun exact suma, salariul fiind confidenÅ£ial, dar anul trecut se plătea 115 lei, era o sumă fixă la CAS, acum s-a mărit - în inauarie a fost 364, urmând să crească la 25% din ceea ce ni s-ar cuveni. Este foarte mult. Vorbim ÅŸi de pacienÅ£i bolnavi de cancer, de părinÅ£i ai căror copii sunt în spitale ÅŸi trebuie să-ÅŸi ia concediu medical. Sunt niÅŸte categorii afectate atunci când au nevoie. Nu este în regulă. S-a promis că se va rezolva problema, însă am zis să venim astăzi aici pentru a-i arăta domnului ministru că acei sub 3% nu sunt de ignorat. Sunt foarte multe mame, inclusiv din cele care sunt aici, care nu ÅŸtiau ce se întâmplă, au aflat de pe grupurile pe care am discutat”, a spus Andreea Dumitrescu.

O altă mămică, prezentă la manifestaÅ£ie cu copilul în vârstă de aproape doi ani, a spus că noile reglementări nu îi vor mai permite să beneficieze de concediu medical, dacă micuÅ£ul se va îmbolnăvi.

 

Protestul a fost organizat pe reÅ£elele de socializare, organizatorii subliniind, în descrierea evenimentului: „Noua ordonanţă OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time ÅŸi a celor angajaÅ£i in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical. PacienÅ£i, mame ce intră în prenatal, părinÅ£i ai căror copii sunt bolnavi etc. După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaÅ£ia de concediu efectiv primită de fiecare. La o indemnizaÅ£ie de 3400 lei, în luna Ianuarie, o mămică a primit 3036 lei după ce a fost oprit CAS iar acum, în luna februarie, mămică a primit 2550 lei. Mai exact, i-au fost luaÅ£i 486 lei. Acestea sunt efectele modificării Codului Fiscal”.

Sursa: Mediafax.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
46

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
46

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
302

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...