Propunere legislativa de interzicere a explorarii prin fracturare hidraulica, RESPINSA de Senat

Senatul a respins, astazi, o propunere legislativa privind interzicerea explorarii si exploatarii prin fracturare hidraulica a hidrocarburilor gazoase sau lichide si anularea licentelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizeaza aceasta metoda, potrivit Mediafax.

Proiectul, initiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata, propune ca pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre sa fie interzisa utilizarea fracturarii sau fisurarii hidraulice pentru explorarea hidrocarburilor gazoase sau lichide.

Potrivit textului acestei initiative, fapta de a utiliza fracturarea sau fisurarea hidraulica ar urma sa constituie infractiune si sa fie pedepsita cu inchisoare de la trei la cinci ani sau amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane fizice.

Initiatorul arata, in expunerea de motive, ca fracturarea hidraulica este "o tehnica extrem de controversata utilizata pentru valorificarea zacamintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate in sisturi (roci laminate) din zona continentala sau maritima constand in injectarea cu mare presiune a unei importante cantitati de apa amestecata cu nisip si compusi chimici in scopul fragmentarii rocilor pentru a elibera gazul natural existent in acestea".

"Multiplele controverse se refera la efectele asupra mediului, fiind invocate consumul urias de apa, 35.000 de metri cubi doar pentru initiere, poluarea apei freatice si a aerului, distrugerea unei uriase zone de teren, a florei si faunei, scoaterea unor importante suprafete din circuitul agricol sau producerea de cutremure si alunecari de teren, tratarea dificila a apelor reziduale, precum si efectele nocive asupra sanatatii intrucat fluidul utilizat contine 750 de substante chimice din care cel putin 38 sunt substante extrem de toxice si opt cancerigene", mai sustine deputatul in expunerea de motive.

Initiatorul proiectului, deputatul Tudor Ciuhodaru, a afirmat, la dezbaterile generale, ca exista mai multe argumente in favoarea adoptarii initiativei sale, printre care si faptul ca Romania nu are un act normativ pentru reglementarea explorarii si exploatarii gazelor de sist si nici nu le interzice.

"Le-ati promis romanilor ca nu se va face acest lucru atat cat veti fi la guvernare. Cei din Pungesti sunt in momentul de fata in fata Senatului si va spun clar sa spuneti astazi «Nu gazelor de sist»", le-a mai spus el senatorilor.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a mentionat ca in SUA, unde s-au facut astfel de foraje, nu exista nici populatie, nici localitati.

El a spus ca va vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative, sustinand ca, daca s-ar vota secret, mai multi dintre parlamentarii puterii ar vota ca si el.

Senatorul PNL Dian Popescu a sustinut ca aceasta propunere legislativa trebuie sa fie respinsa deoarece interzice inclusiv exploaterea conventionala a gazelor.

"Fracturarea hidraulica se face din perioada interbelica, se continua si in ziua de astazi. Substante chimice nocive de care vorbiti, cianuri de potasiu, sode caustice, se folosesc permanent. Aceasta lege blocheaza exploatarea gazelor si petrolului si in conditii conventionale", a atentionat senatorul liberal.

Senatorul PPDD Ioan Iovescu a anuntat, in plen, ca membrii grupului sau vor vota impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Mihai Razvan Ungureanu a spus ca, daca aceasta actuala majoritate ar fi fost la fel de disponibila in chestiunea prospectarii explorarii si exploatarii gazelor de sist la sfarsitul anului trecut, guvernul pe care l-a condus nu ar fi cazut.

"Niciodata nu e tarziu sa-si dea un om politic seama ca interesul strategic al statului roman tine si de acest aspect si ma bucur, chiar daca exista un an si jumatate aproape de intarziere, ca astazi problema se pune in modul serios, asa cum am crezut si eu ca trebuie pusa in momentul cand eram eu prim-ministru", a mentionat el.

Proiectul, care are caracter organic, a intrunit 87 de voturi "impotriva", opt voturi "pentru" si 10 abtineri, presedintele de sedinta, vicepresedintele Cristian Dumitrescu (PSD), anuntand ca acesta a fost respins, neintrunind numarul necesar de voturi pentru a fi considerat adoptat.

Senatul a dezbatut initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata.

La ora dezbaterii si votului asupra acestui proiect, aproximativ 20 de protestatari pichetau poarta de la intrarea principala in Senat, manifestand pentru interzicerea exploatarii prin fracturare hidraulica a gazelor de sist si pentru respingerea proiectului Rosia Montana.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

Saturday, 12 July 2025

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

Saturday, 12 July 2025

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

Saturday, 12 July 2025

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...