Promisiuni de majorări salariale dintr-un buget nesigur şi într-o atmosferă politică instabilă! Ce spun parlamentarii de Botoșani

"Abordarea PSD nu a fost una transparenta, ci politicianista"... La centru, PNL se abţine. În teritoriu, însă, parlamentarii botoşăneni nu ezită să fie "de partea poporului"! Majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, amendament apărut din senin în coada Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2015, nu se bucură de sprijinul liberalilor din Comisia de muncă a şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor. "Noi ne-am abtinut, pentru ca abordarea PSD nu a fost una transparenta, ci politicianista, inainte sa plece de la guvernare parjolesc Romania pentru ultima data. PSD vrea sa arunce o gogoasa electorala", spune Cristina Pocora (deputat PNL), membră a Comisiei de muncă, care este de părere că propunerea PSD ar trebui reintoarsa la comisie, iar noul guvern sa spuna daca sunt bani pentru aceasta majorare. Nu de aceeaşi părere sunt, însă, parlamentarii de Botoşani.

Plenul Parlamentului va dezbate şi va vota miercuri amendamentele aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015.

 
După ce reprezentanții Ministerului Muncii au anunţat că salariile celor care nu au beneficiat de majorări vor crește cu 10%, senatorul Doina Federovici face apel la parlamentarii de Botoşani să voteze în plen.

"Fac un apel către toți colegii parlamentari din Botoșani pentru a susține mâine (miercuri, nota red.) în plen aceaste creșteri salariale. E o veste extraordinară pentru toți bugetarii din România", a transmis senatorul Doina Federovici.

În schimb, "Ministerul de Finanţe a anunţat că nu poate susţine amendamentele, pentru ca ar crea, pentru anul 2016, un deficit de 5 miliarde de lei, care ar putea fi acoperit fie cu tăieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrării în vigoare a unor măsuri de relaxare fiscală", a declarat deputatul PNL Cristina Pocora, membru al Comisiei de Munca.

Pocora a precizat că, în condiţiile în care Guvernul nu ar dispune de banii necesari, ar trebui să se ştie care va fi costul măririi salariilor şi la ce anume ar trebui să se renunţe pentru adoptarea acestei măsuri.

Ce spun parlamentarii noştri!

Parlamentarii botoşăneni au păreri împărţite în privinţa votului de miercuri la care face apel social-democrata Doina Federovici. Deputatul Roxana Anuşcă- Ţurcanu susţine că o majorare salarială în sistemul bugetar ar trebui să se aplice unitar, în toate domeniile şi numai în condiţii de stabilitate politică.

"Cei din asistenţa socială au salarii foarte mici, dar nu aş vota amendamentele, şi vă spun şi de ce: ori mărim la toţi bugetarii, ori la niciunul şi să aşteptăm o perioadă mai propice pentru măriri salariale şi mă refer la stabilitate politică. Într-o perioadă de instabilitate politică, aşa cum e cea pe care o traversăm, nu se fac astfel de proiecte şi nu se votează. În momentul în care nu avem un guvern stabil, o linie politică, nu se poate vorbi de măriri salariale", explică Roxana Anuşcă- Ţurcanu.

În schimb, ceilalţi parlamentari liberali sunt de acord cu majorările salariale. Astfel, în ciuda îngrijorărilor emise de liberali la nivel central, Verginel Gireadă susţine şi mărirea salariilor specialiştilor din primării, pentru că din cauza salariilor foarte mici posturile vacante nu se mai ocupă, tinerii preferând să plece în străinătate.

"Dacă bugetul României susţine această creştere salarială sunt de acord, în condiţiile în care nu putem băga România în haos şi în dezechilibru financiar. Dacă se vor găsi resursele financiare în timp, atunci ar trebui votată această creştere salarială", explică deputatul PNL Verginel Gireadă.

De aceeaşi părere este şi deputatul Costel Şoptică, deşi crede că ar trebui să se aştepte părerea Ministerului de Finanţe.

"În principiu, voi vota proiectul doamnei senator. Proiectul e trecut de comisii, va ajunge la Plen, dar să vedem ce va fi mâine (miercuri, n.r.), ce ne va spune Ministerul de Finanţe, trebuie nuanţate lucrurile. Să nu cumva să ajungem să retragă proiectul de pe ordinea de zi", declară Costel Şoptică.

Cu totul de acord cu majorarea salarială este şi Liliana Mincă (UNPR), care spune că va susţine orice proiect referitor la majorări salariale.

"Tot ce înseamnă majorări salariale pentru sistemul de stat, în primul rând pentru sănătate, învăţământ, fără niciun fel de problemă, votul meu va fi la vedere şi veţi vedea că le susţin. Şi nu sunt singură, foarte mulţi colegi de-ai mei din celelalte judeţe îmi sunt alături", precizează Liliana Mincă.

Senatorul Corneliu Popescu declară că în proporţie de peste 60% va vota pentru majorările salariale.

"Sunt convins că cea mai bună distribuţie a bugetului este pe salarii. Diferenţele fiind aşa de mari între veniturile noastre şi cele din statele europene avansate, am un principiu foate simplu: aceste salarii ajung să fie foarte bine distribuite pe întreg teritoriul ţării. Atunci primul lucru pe care trebuie să-l facem este să acordăm salarii, iar al doilea lucru, şi mediul privat trebuie să-şi alinieze salariile. Ca să nu mai spun că mediul privat ar trebui să acorde salarii mai mari cu 25- 30% decât la stat", declară Corneliu Popescu.

Senatorul Viorel Grigoraş nu primise la ora contactării sale ordinea de zi aferentă zilei de miercuri, dar s-a declarat de acord cu majorările salariale. Voi vota cu toată convingerea, a susţinut parlamentarul.

Cristian Roman, Andrei Dolineaschi şi Şerban Mihăilescu nu au putut fi contactaţi. 


Sindicat: Cresterea de 10% se aplica doar bugetarilor care nu au avut majorari salariale in 2015

Cresterea salariala de 10% in sectorul bugetar, aprobata in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, se va aplica doar salariatilor care nu au beneficiat de nicio majorare salariala pe parcursul anului 2015, a transmis Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex".

Potrivit sursei citate, vor beneficia de o majorare cu 10 la suta a salariilor doar bugetarii din administratia publica centrala si locala, cei din siguranta nationala, jandarmerie, politie, inspectorate pentru situatii de urgenta si din unitatile de cultura si teatru.

"Pentru o corecta informare, aducem la cunostinta opiniei publice faptul ca in Comisia de Munca din cadrul Camerei Deputatilor a fost aprobata cresterea salariala de 10 la suta in sectorul bugetar care se va aplica numai salariatilor care nu au beneficiat de nicio majorare salariala pe parcursul anului 2015", se arata in comunicatul "Sed Lex".

Amendamente pe ordinea de zi!

Noile prevederi precizează de asemenea că, începând cu 1 decembrie 2015, și salariile de bază de care beneficiază personalul din sistemul public de asistență socială se majorează cu 25%, amendamentul aparţinând senatorului Federovici, care de altfel a fost aprobat de Senat  pe 26 octombrie. Tot cu 1 decembrie și salariile personalului contractual – medici și asistenți – din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, care nu au beneficiat de creșteri salariale, se majorează cu 25%.

Această modificare legislativă a fost inițiată în urma consultărilor cu sindicatul Impact, sindicat care reprezintă salariații din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, dar reprezintă și lucrători din aproximativ 25 de primării din județul Botosani, Direcția de Asistență Socială Dorohoi și Serviciul Public Local de Asistență Socială Botoșani, atât personal contractual cât și funcționari publici.

Marţi, deputatul Tamara Ciofu a susținut în cadrul comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților amendamentele prin care se majorează salariile din CJAS-uri.

"Dezbaterea din comisia de muncă a Camerei Deputatilor a fost un succes. Astfel, amendamentele depuse pentru susținerea creșterilor salariale pentru persoanele care lucrează în Casele Județene de Asigurări de Sănătate au întregit pachetul de amendamente aprobate de Senat. Este necesar să susținem pe toți cei care lucrează în domeniul asistenței medicale, indiferent de forma instituțională. Nu vom avea un sistem performant fără o motivare financiară corespunzătoare a declarat vicepreședintele comisiei pentru drepturile omului, deputatul Tamara Ciofu.

Modificarea legislativă a fost trimisă plenului Camerei Deputaților pentru votul final de miercuri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...