Peste problema secetei, inclusiv anul trecut, grindina a provocat numeroase pagube pe suprafețe importante.
Pe acest fond, sistemele antigrindină de care se vorbește deja de câțiva ani de zile în Botoșani și Suceava se lasă încă așteptate.
La începutul anului 2024, se anunța că sistemul antigrindină menit să protejeze culturile din județele Suceava și Botoșani va deveni operațional în 2024.
Este un obiectiv la care se lucrează de trei ani de zile în cadrul unui proiect cu o valoare care depășește 3 milioane de euro.
Proiectul include înființarea a 20 de puncte de lansare, din care 12 în județul Botoșani și opt în județul Suceava.
În 2025, proiectul este din nou blocat. Potrivit monitorulsv.ro, construcția punctelor de lansare este atribuită prin licitație unei firme, dar aici lucrurile sunt blocate. Se așteaptă o deblocare rapidă a situației, în caz contrar urmând ca nici în 2025 sistemul antigrindină să nu devină operațional.
De altfel, aceste rachete antigrindină sunt contestate de o parte dintre cultivatorii de teren din România, însă specialiștii spun că temerile privind faptul că acest sistem ar alunga norii de ploaie fac parte doar din folclor și nu au niciun fundament științific.
Tunurile sonice sau tunurile antigrindina sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii in care se formeaza grindina, in scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheata. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindina este in agricultura, pentru protectia culturilor.