Programul privind consolidarea clădirilor pe banii statului, modificat de Guvern: A apărut o nouă cheltuială eligibilă

Programul privind consolidarea clădirilor pe banii statului, modificat de Guvern: A apărut o nouă cheltuială eligibilă

Guvernul a decis, în ședința sa de miercuri, modificarea programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prin adoptarea unui proiect de ordonanță în acest sens.

O modificare importantă adusă programului ce a demarat pe 3 ianuarie este introducerea în rândul cheltuielilor eligibile și a celor cu elaborarea expertizelor tehnice necesare încadrării imobilelor într-o clasă de risc seismic sau pentru elaborarea certificatului de performanță energetică, scrie AvocatNet.ro.

Astfel, pentru a eficientiza programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, conținut de Legea 212/2022, prin proiectul de ordonanță adoptat miercuri, Guvernul a stabilit posibilitatea decontării prin program și a cheltuielilor pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, pentru elaborarea auditului energetic și pentru elaborarea certificatului de performanță energetică după intervenţie.

În plus, după cum apare în comunicatul Executivului de miercuri, “se elimină termenul de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea solicitărilor de includere în program și a aprobării listelor-sinteză cu obiectivele propuse spre finanțare prin raportare la creditele de angajament aprobate anual cu această destinație, prevăzute în legea bugetară anuală”.

Modificările vor permite beneficiarilor să transmită oricând Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației solicitarea de includere în program și necesarul de sume de la bugetul de stat, iar listele vor fi întocmite și aprobate sau completate pe măsură ce se constată îndeplinirea cerințelor legale privind eligibilitatea.

Apoi, având în vedere că sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a început odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2023 (Legea 368/2022), pentru ca desfășurarea programului să fie predictibilă, eliminarea obligativității aprobării listelor în limita creditelor de angajament va intra în vigoare la data de 1 august 2023.

Programul cuprins în Legea 212/2022 se va desfășura pe parcursul mai multor ani și prin el este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.

Pentru 2023, programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%, Ministerul Dezvoltării necerând cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
40

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
10

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
99

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...