Programul care ghiceste dimensiunile corpului

Programul care ghiceste dimensiunile corpului
Un roman, student doctorand in SUA, a creat un soft care poate determina pe baza imaginilor video sexul unei persoane, inaltimea, greutatea sau dimensiunea taliei.

Romanul Alexandru Balan si profesorul american Michael Black au inventat un soft care, pentru prima data in istorie, poate estima forma corpului uman cu acuratete, pe baza unor imagini video obisnuite si fara a fi nevoie ca subiectul sa se dezbrace. Noua inventie poate fi folosita de criminalisti, dar are aplicatii in moda, medicina, cinematografie si jocuri video. Potrivit lui Alexandru Balan, calculatorul poate ghici forma corpului si implicit dimensiunile“.

Atribute ale corpului uman, direct din imagini

Doctorandul povesteste ca cercetarea a inceput in urma cu doi ani si a pornit de la o problema din domeniul criminalistic. De multe ori, camerele de supraveghere capteaza imagini cu rezolutie foarte mica, ceea ce face dificila recunoasterea suspectilor. La solicitarea departamentelor de politie din statele Rhode Island si Virginia, am implementat impreuna cu un grup de studenti o colectie de programe de calculator care sa determine direct din imagini anumite atribute ale corpului uman, cum ar fi inaltimea sau greutatea suspectilor“.

Modele 3D de la 2.400 de persoane

Pentru a functiona, specialistii au creat un model tridimensional generic al formei umane, folosind ca exemple modele 3D de la aproximativ 2.400 de persoane, captate in costum de baie.

"Acestea ne-au permis sa extragem informatii despre felul in care variaza forma corpului de la om la om, precum si despre cum se modifica silueta unui individ in miscare. Odata inarmat cu aceasta baza de date, calculatorul proceseaza imaginile in diferite posturi ale unei persoane, pentru a-i prezice intr-un mod inteligent forma corpului. Calculatorul ia in considerare felul in care hainele devin mai stramte sau mai largi in diferite parti ale corpului in timpul miscarii. Faptul ca subiectul se misca face ca fiecare postura sa constranga in feluri diferite adevarata forma de sub haine“.

Poate prezice riscul anumitor boli

Alexandru Balan sustine ca, odata estimata forma 3D, calculatorul poate determina automat daca subiectul este un barbat sau o femeie sau poate calcula inaltimea, greutatea sau dimensiunea taliei. Practic, softul are aplicatii in criminologie, pentru analizarea imaginilor provenite de la camerele de supraveghere, in comertul vestimentar on-line, pentru ca internautii sa-si poata alege marimea si modelul potrivit de haine. De asemenea, programul se dovedeste util pentru croitorie individuala la distanta, bazata pe masuratori facute, ce utilizeaza modelul 3D“ si in industria filmului, la realizarea efectelor speciale.

In plus, in industria jocurilor pe computer, utilizatorul poate deveni personaj, iar in medicina softul poate prezice riscul anumitor boli, in functie de dimensiunile corpului.

Contactat de criminalisti

Alexandru Balan spune ca, uneori, el si echipa cu care lucreaza sunt contactati de criminalisti, pentru analizarea secventelor video cu infractiuni neelucidate surprinse de camerele de supraveghere.

Desi este departe de casa si revine in tara doar o data pe an pentru a-si vizita familia si prietenii, romanul are satisfactia de a-mi pune imaginatia la incercare, de a gasi atat intrebari, cat si raspunsuri, de a crea ceva care intr-o zi ar putea face parte din cotidian“, conchide el.

Ma intereseaza detectarea fiintelor umane in secvente video“

Dupa ce a absolvit Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu“, din Bucuresti, in 1999, Alexandru Balan a primit o bursa de studii la Colegiul Lafayette“, din Pennsylvania. In anul 2003 a absolvit ca sef de promotie.

In prezent, este student doctorand la Universitatea Brown, din statul Rhode Island, SUA. In general, domeniul meu de studiu - computer vision - urmareste dotarea calculatorului cu abilitatea de a vedea si intelege continutul unor imagini. In particular, ma intereseaza detectarea fiintelor umane in secvente video si extragerea de informatii cu privire la caracteristicile corpului si miscarii lor“.

Romanul sustine ca acest proiect va deveni parte din teza lui de doctorat, Estimarea detaliata a formei si posturii umane din imagini“. De asemenea, el a inregistrat cateva brevete de inventii pe baza acestor tehnologii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
359

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
634

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
182

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...