Instructorii auto din județul Botoșani au semnalat, astăzi, în cadrul Comisiei de Analiză a factorilor care influențează siguranța rutieră în județul Botoșani, în care s-au dezbătut problemele traficului rutier, grave probleme la infrastructura rutieră, la legislație, dar și cu privire la semnalizarea în trafic. Ședința a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Indicatoare incomplete: „Noi ce să le spunem? Că este un indicator după colț pe care nu îl vede nimeni?”
Un instructor auto din municipiul Dorohoi a transmis autorităților prezente la această ședință faptul că, în municipiul Dorohoi, există indicatoare rutiere incomplete sau, în unele intersecții, indicatoarele nu sunt vizibile.
Această problemă cade pe umerii lor, deoarece elevii care învață să conducă sunt nedumeriți de ceea ce ar trebui să facă în situația în care se regăsesc. Semnalizarea incompletă sau defectuoasă a intersecțiilor poate duce la producerea de evenimente nedorite.
„I-am transmis primarului (nota red. Primarul municipiului Dorohoi) că sunt intersecții incomplete din punct de vedere al semnalizării. Domnul primar mi-a spus să fac un material și i l-am dat, dar o să vi-l dau și vouă. Sunt multe probleme de semnalizare pe care le sesizăm și vedem. Mulți șoferi cu experiență merg din instinct, dar pe noi cursanții ne întreabă de ce așa și nu așa. Noi ce să le spunem? Că după colț este un indicator pe care nu îl vede nimeni? Sunt multe scăpări (...)”, a declarat un instructor auto care își desfășoară activitatea în municipiul Dorohoi.
O altă problemă semnalată de instructorii din Dorohoi face referire la calea ferată de pe Colonel Vasiliu, pe unde trece trenul de la Iași. Un instructor care pregătește viitorii șoferi de camioane arată că la respectiva cale ferată, conducătorii auto au vizibilitatea proastă și sunt nevoiți să „facă o buclă foarte periculoasă” și să intre pe contrasens pentru a se asigura.
Instructorul auto susține că acolo chiar s-au întâmplat și foarte multe accidente cu tiruri.
„Calea ferată de pe Colonel Vasiliu. Noi (nota red. instructorii auto) facem pe camioane la profesioniști. Suntem nevoiți să ne încadrăm mult pe stânga, pentru că un om și-a făcut un stâlp mai în stradă. Ca să putem opri unde avem vizibilitate fără a depăși indicatorul noi trebuie să facem o buclă foarte periculoasă și să intrăm pe contrasens. Nici noi nu știm cum să le explicăm elevilor. Sunt două căi nepăzite. S-au întâmplat foarte multe accidente cu tirurile acolo”, a declarat un alt instructor auto din Dorohoi.
Acesta menționează că a cerut soluții și de la primarul municipiului Dorohoi, însă i s-a transmis că nu este de competența lor, ci a celor de la CFR. Cei de la CFR i-au transmis că nu pot pune ei indicatoare rutiere.
„Am apelat și la Primărie, dar ne-a zis că nu ține de ei, să mergem la CFR. CFR-ul a spus că nu montează ei semne de circulație. Nu trebuie nimic altceva făcut decât să mute puțin mai în față. De la indicatorul în cruce până la calea ferată mai sunt încă 15 metri”, arată instructorul.
În completare, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a transmis că îi va comunica aceste aspecte primarului municipiului Dorohoi.
Probleme și în municipiul Botoșani: „Sunt câteva intersecții semnalizate ambiguu”
Un instructor auto care își desfășoară activitatea în municipiul Botoșani a declarat că și aici există aceeași problemă a indicatoarelor rutiere și a semnalizării deficitare. Mai mult decât atât, bărbatul arată că multe intersecții ar trebui redefinite și să se creeze sensuri unice pentru a decongestiona traficul.
„De la comisia de sistematizare nu cunosc, cel puțin nu eu, cine ar fi din cadrul Primăriei. Ar trebui redefinite foarte multe artere, să se creeze sensuri unice, pentru că se creează ambuteiaje în zonele rezidențiale (...) Mai sunt câteva intersecții semnalizate ambiguu, cum ar fi sensul giratoriu de la Rosetti cu Bulevardul. S-a redefinit sensul cu o singură bandă, inițial era cu două, dar era anapoda. Au făcut două benzi, dar nu s-a semnalizat. Acolo ar trebui marcaje pe benzi. De exemplu, un marcaj dreapta pe banda unu și unul înainte – stânga pe banda doi”, a declarat instructorul auto.
O altă intersecție problemă este cea de la Colegiul Economic, către Curtești, despre care instructorii spun că este „un sens giratoriu atipic”.
Acel sens giratoriu a făcut obiectul multor conferințe și chiar mulți șoferi au declarat că nu înțeleg care și cum are primul prioritate în sens.
„Ar mai fi situația de la Colegiul Economic, unde avem un sens giratoriu atipic. S-ar putea rezolva problema de acolo prin semne adiționale. Drum cu prioritate, care e ăla și care e celălalt fără prioritate. Ar trebui marcaje la intrarea în sensurile giratorii, de direcționare”, susține un alt instructor din Botoșani.
Totodată, un alt conducător auto prezent la ședință a precizat că gropile lăsate de izbeliște pe asfalt de muncitorii Nova Apaserv creează probleme grave nu doar șoferilor, ci și celor care se pregătesc să își obțină permisul de conducere.
De exemplu, câțiva elevi, susține acesta, au fost picați la examenul de traseu din cauza unui panou amplasat necorespunzător în conformitate cu regulile rutiere.
„Problema cea mai mare din municipiile Botoșani și Dorohoi este rețeaua de apă și canalizare. Sunt străzi reabilitate unde deja au apărut gropi. De exemplu, pe strada Kogălniceanu nu există zi în care să nu pice un elev doi din cauza acelei gropi. S-a pus un panou pentru că este în curbă, continuarea Pacea pe Kogălniceanu. Totuși gropile astea nu pot fi lăsate ani de zile în nepăsare”, declară bărbatul.
Nemulțumire privind tractoriștii
Un tânăr, reprezentant al unei școli de șoferi, a precizat că există o „nedumerire” cu privire la conducătorii auto de tractoare. Mai exact, acesta a arătat că șoferii profesioniști care au categoria C și CE trebuie să fie examinați încă o dată pentru a-și obține atestatul în condițiile în care doresc să transporte marfă. Cu toate acestea, șoferii de tractoare pot transporta marfă fără nicio altă obligație, spune tânărul.
Acesta a adăugat că, deși viteza de deplasare a tractoarelor este într-adevăr mică, de maximum 50 de kilometri pe oră, tot se pot produce evenimente nedorite în condițiile în care în spate transportă 40 de tone.
„Avem o nedumerire de categoria Tr1, care a fost reglementată odată cu protestul fermierilor. Un tânăr de 18 ani, care este începător, poate ieși de pe un drum agricol cu două remorci încărcate cu cereale sau alte materiale. Din punctul nostru de vedere este o diferență între șoferii profesioniști care au categoria C și CE, examinați de două ori, iar ei dacă vor să transporte marfă mai trebuie să facă un atestat, un alt examen teoretic atât scris, cât și la calculator. Și un alt examen practic la o altă instituție. Pe când, cei care conduc tractoare pot transporta marfă fără să aibă atestat. Viteza de deplasare este într-adevăr mică, de maxim 50, însă indiferent că ai 30, 40 sau 50 sau 80, în momentul în care tu ai 40 de tone în spate poți face un carnagiu”, spune tânărul.
Aici Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, susține că trebuie intervenit la nivelul legislației.
„Aici cred că trebuie modificată legislația”, adaugă Dan Nechifor.