Ai putea crede ca mai ai ani buni pana sa ai te confrunti cu probleme de inima si cu "alte probleme" care apar odata cu trecerea anilor. Insa asta este o conceptie gresita. Multe dintre cele mai intalnite boli cu care parintii sa bunicii tai se confrunta au debutat atunci cand ei erau tineri. Tocmai de aceea este important sa faci anumite lucruri care sa previna aceste afectiuni.
Iata ce ai putea face acum pentru a te proteja:
1. Slabirea oaselor
Femeile isi dezvolta 90% din masa osoasa pana la implinirea a 18 ani, sustine medicul Wei Wei Lei. Iar dupa 30 de ani femeile incep sa piarda 1% din masa osoasa in fiecare an. In SUA, 8 milioane de femei sufera de osteoporoza si alte 34 de milioane de osteopenie, afectarea usoara a osului (o densitate osoasa mai mica decat cea normala). In aceasta situatie este important sa ai grija de tine si sa ai o dieta prin care sa-ti ajuti oasele. Mananca zilnic lapte, napi, alune, sardine, broccoli, tofu, branza, iaurt si alte alimente bogate in calciu. Femeile cu varsta intre 19 si 50 de ani au nevoie de 1.000 miligrame de calciu pe zi. Pentru a evita slabirea oaselor, doctorii recomanda exercitii fizice cu greutati, renuntarea la fumat si consumul scazut de alcool.
2. Hipertensiunea
"Tensiunea arteriala ridicata debuteaza in tinerete", sustine Lei. Incearca sa mentii pulsul sistolic sub 120 – 120-139 este considerat pre hipertensiune, iar cel diastolic sub 80. Este important sa iti masori periodic tensiunea – o poti face la farmacie sau sa iti cumperi propriul aparat de masurare.
3. Boli de inima
Bolile de inima sunt principalul inamic al femeilor. Tocmai de aceea American Heart Association recomanda ca orice femeie de peste 20 de ani sa-si faca periodic teste care sa le dezvaluie riscurile de a suferi in viitor de un atac de cord. Vestea buna este ca poti avea un control asupra factorilor raspunzatori de declansarea bolilor de inima precum: fumatul, hipertensiunea, colesterolul, diabetul, supraponderabilitatea si activitatea fizica.
4. Diabetul
Femeile care s-au confruntat cu diabetul gestational, care afecteaza intre 2 si 10% dintre gravidele din America, sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca de diabet de tip 2. Pentru a vedea daca in viitor risti sa dezvolti diabet este recomandat sa-ti masori glicemia. Hipertensiunea, nivelul ridicat al colesterolului si obezitatea sunt o combinatie periculoasa, cunoscuta sub numele de "sindromul metabolic" care poate fi percursorul diabetului. Ai grija la kilogramele in plus si cel putin 150 de minute de sport pe saptamana.
5. Artritele
Nu neglija nicio durere. Artritele reumatoide care afecteaza incheieturile degetelor si ale mainilor isi fac aparitia dupa 25 de ani. Daca te confrunti cu dureri la degete sau umflaturi ale incheieturilor mainilor mergi la un specialist si nu astepta ca totul sa treaca de la sine. In caz contrar, afectiunile vor deveni ireversibile.
6. Cancer
Chiar daca nimeni din familia ta nu s-a confruntat cu o forma de cancer, nu inseamna ca nu vei fi afectata. Riscul unei femei de a dezvolta cancer la san este de 10%, iar de cancer la colon 6%. Tocmai de aceea American Cancer Society recomanda mamografii anuale dupa implinirea a 40 de ani. Si, in vreme ce nu ai nevoie de colonoscopie pana la 50 de ani, poti incepe mai devreme daca cineva din familie a suferit de probleme la colon. Pentru a reduce riscul unui cancer la piele, care poate afecta persoanele de orice varsta, nu uita sa folosesti crema de protectie chiar si iarna.
7. Afectiunea Alzheimer
Exista un curent in gandirea medicala actuala potrivit caruia primele schimbari din creier cauzate de afectiunea Alzheimer au loc la varsta de 20-30 de ani. Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu boala (de care sufera mai multe femei decat barbatii) cel mai bine este sa faci sport. Miscarea fizica imbunatateste fluxul sanguin si elibereaza substante chimice benefice celulelor creierului. In plus, este bine de stiut ca tot ceea ce este bun pentru inima este excelent si pentru creier.
8. Atac cerebral
In general, tinerii care au suferit un atac cerebral – de obicei problema de sanatate este pe fond genetic. Insa anticonceptionalele si fumatul cresc riscul de atac cerebral. Anticonceptionalele maresc riscul de a dezvolta cheaguri de sange, in vreme ce tigarile ingusteaza vasele sangvine.
9. Boli mintale
Expunerea in copilarie la experiente traumatizante – precum abuz fizic si emotional, divortul parintilor pot cauza multe probleme mai tarziu. Printre acestea se pot numara anxietatea, depresia si alcoolismul.
sfatulparintilor.ro
Probleme medicale pentru care nu esti prea tanar sa te ingrijorezi
Stiri Botosani Friday, 28 February 2014 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!
Thursday, 14 November 2024
Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...
Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!
Thursday, 14 November 2024
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...
Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!
Thursday, 14 November 2024
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...