Problema porcilor mistreți, tot mai acută! Intră și în gospodăriile oamenilor! "Cât mai putem îndura?"
BOTOSANI

Problema porcilor mistreți care au făcut ravagii în culturile agricole din județul Botoșani a fost pusă în discuție în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Instituția Prefectului, la care au participat primarii, dar și reprezentanți ai Direcției Silvice, Asociației Județene de Vănători și Pescari Sportivi și ai Gărzii Forestiere de la Suceava.

În lipsa unor reglementări legislative care să îi protejeze pe agricultori în situațiile în care munca le este distrusă de porcii mistreți, primarii din județul Botoșani se plâng că fenomenul a scăpat de sub control. Situația nu este nouă, ci trenează de câțiva ani, mai grav fiind faptul că acești porci ajung acum și în gospodăriile oamenilor, după cum spune primarul din Cristești.

“Vorbim de circa 5 ani și avem multe propuneri pe care am încercat să le transmitem autorităților. Statul cum bine se știe are grijă să ne îngrădească. De ce nu îngrădește statul aceste suprafețe, de ce nu găsește soluții pentru a ne permite și nouă cu asigurările să accedem la niște despăgubiri pentru că vorbim de sute de hectare. Sunt fermieri cărora de trei ori li s-au distrus culturile. Cât credeți că mai poate îndura populația? Legislația dacă vrea să aducă un ajutor aduce, dacă nu, ne vom întâlni fără efect. Acești porci mistreți migrează pentru căutarea hranei și 50 de km. Pot veni din Ucraina, nimeni nu monitorizează numărul. Distrugerile din ultimii zece ani sunt enorme și nu se mai poate. Trebuie să fim ajutați prin legislație clar. În țările civilizate asigurările îți dau o șansă", a spus Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla.

Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, a găsit vinovații pentru toată această situație. El arată cu degetul către cei de la ocoalele silvice.

“Eu cred că cei mai mulți porci sunt la dvs., la Ocolul Silvic, în Lunca Prutului. Și eu sunt unul dintre cei păgubiți, porcii distrug porumb, grâu, floarea soarelui, cam tot ce găsesc în cale. Nu sunt hrăniți, nici nu faceți nimic să îi hrăniți și ei caută hrană. Să nu ne ascundem după deget și niciun asigurator nu va asigura când știe că în fiecare an porcul distruge. Să nu ne ascundem după deget că sunt fondurile de vănătoare, Silvicul e vinovat că nu asigură mâncarea porcilor", a spus primarul din Păltiniș.

Mai multe voci susțin că aceste pagube ar trebui suportate de cei care gestionează fondurile de vânătoare, așa cum se întâmplă în alte țări europene.

Prefectul județului a propus şi o discuţie cu firmele de asigurări, dar a solicitat şi o situaţie centralizată privind pagubele produse în acest sens.

În judeţ sunt luaţi în evidenţe 1.700 de porci mistreţi, însă efectivul real ar fi mult mai mare, după cum susțin primarii. Cota de vânătoare a fost dublată de la 400 la aproape 800 de exemplare.

Citește și Porcii mistreți fac ravagii în județul Botoșani! “Situația a devenit destul de periculoasă-FOTO, VIDEO 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...