Pro si contra: Ar trebui sa fie votul obligatoriu?

Dreptul la vot este garantat in prezent de Constitutie, insa cum ar arata lucrurile, daca din drept votul ar fi transformat intr-o obligatie? Un vot obligatoriu ar reduce riscurile fraudarii si i-ar responsabiliza pe cetateni, determinandu-i sa-si manifeste o obligatie civica sau rezultatele obtinute ar fi doar de natura cantitativa si nu calitativa?

La inceputul acestei saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat ca alegerile prezidentiale vor avea loc pe 2 si 16 noiembrie.

Potrivit legii, alegerile prezidentiale trebuie organizate in luna anterioara celei in care expira mandatul presedintelui.

Insa pana in cand ne vom exercita dreptul de a vota, prevazut in Constitutie la articolul 36, va propun un exercitiu de imaginatie: Daca votul nu ar fi doar un drept, ci ar deveni obligatoriu s-ar putea schimba situatia alegerilor si mai ales a rezultatelor electorale?

Argumente PRO

1. In cazul in care s-ar introduce votul obligatoriu, atunci toti cetatenii ar trebui sa se prezinte la sectiile de votare si in acest fel s-ar reduce sansele de fraudare a alegerilor. Mai exact, nu vor mai exista voturi false, adica nu se va mai vota in numele celor care nu sunt prezenti. In plus, politicienilor le-ar fi mult mai greu sa cumpere voturi si sa manipuleze rezultatul alegerilor, in conditiile in care ar vota o tara intreaga.

2. Prin introducerea votului obligatoriu, ar putea fi certificata si obligatia civica a cetatenilor de a-si  alege reprezentantii. Astfel, fiecare si-ar manifesta optiunile si si-ar indeplini o obligatie civica fata de societatea in care traieste. De asemenea, acest lucru poate fi privit si ca o metoda de responsabiliza cetatenii, determinandu-i sa se implice in desemnarea viitorilor conducatori.

3. Din argumentul anterior decurge un altul. Si anume, in masura in care cetatenii vor trebui sa isi asume o responsabilitate vor trebui sa se informeze mai atent in privinta candidatilor, a partidelor care ii sustin si a programelor promovate.

4. Responsabilitatea ar trebui sa si-o asume nu doar votantii, ci si candidatii. Acestia ar trebui sa vina cu solutii palpabile pentru problemele din societate, care sa se adreseze mai multor clase sociale, pentru ca nu vor mai fi alesi doar de o minoritate, ci de toata tara. Viitorul societatii nu ar mai depinde de decizia minoritatii, ci de cea a majoritatii.

5. Odata cu introducerea votului obligatoriu, pe buletinele de vot ar putea fi inclusa optiunea "Nici unul" sau votul alb. Un astfel de vot ar reprezenta o sanctiune pentru clasa politica, care ar deveni mai reponsabila fata de cetatenii ale caror interese le reprezinta.

6. Obligativitatea votului ar inlatura obisnuinta multora de a se plange de actuala clasa politica, pentru ca atunci chiar ei vor fi cei care ii vor alege cu adevarat. In prezent, doar o mica parte a populatiei decide pentru toti cetatenii si tocmai cei care nu voteaza condamna rezultatele electorale.

Argumente CONTRA

1. In prezent, votul este un drept reglementat prin Constitutie la articolul 36 : "Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale". Daca votul ar deveni obligatoriu atunci ar fi incalcat alineatul 1 al articolului 2 din Constitutie, care stabileste ca organele reprezentantive ale suveranitatii nationale sunt constituite prin alegeri libere. O obligatie prin natura ei reprezinta o forma de contrangere, de conformare care contravine libertatii. Astfel, alegerile nu ar mai putea fi libere, daca exprimarea votului ar fi deveni obligatorie.

2. Obligativitatea exercitarii unui drept corespunde mai degraba unui stat comunist, decat unuia democratic care garanteaza anumite drepturi si libertati cetatenilor. Votul obligatoriu ar incalca principiul libertatii garantat de un stat democratic.

3. O obligatie nu este doar impusa, ci si sanctionata daca nu este indeplinita. Astfel, ca in situatia in care votul ar fi obligatoriu, dar cetatenii nu ar vota, atunci acestia ar putea fi sanctionati cu amenda sau printr-o alta forma. Cetatenii sunt deja impovarati de numarul mare de taxe si impozite, iar o amenda in plus nu ar face decat sa creasca gradul de nemultumire fata de autoritati. Mai mult, daca din motive care nu tin de vointa lor (de exemplu urnele de votare s-au inchis dupa mai multe ore de asteptare la coada) cetatenii nu ar putea sa voteze, atunci ei ar trebui sa plateasca o amenda "in mod gratuit".

4. Votul obligatoriu ar aduce mai degraba rezultate cantitative, decat calitative. Acesta nu reprezinta cu certitudine un filtru, care care sa conduca la rezultate reale. Faptul ca toti cetatenii vor vota nu inseamna neaparat ca sunt convinsi de programele candidatilor, ci sunt obligati.


Voi ce parere aveti? Sunteti pro sau contra votului obligatoriu?, ne intreaba
avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Apel la respectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă!

Friday, 10 January 2025

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente ...

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

Friday, 10 January 2025

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

Friday, 10 January 2025

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...