Printul Charles, fermecat de o tesatoare din Romania

Are un razboi de tesut vechi de zeci de ani, dar pasiunea pe care o pune cand lucreaza i-au facut celebre tesaturile in toata Europa. Este povestea unei sibience de la care insusi printul Charles a comandat perdele si stergare pentru conacul sau de la Malancrav. Mostenitorul tronului Marii Britanii a vizitat-o acasa si a fost de-a dreptul fascinat.

La Malancrav, printul Charles a gasit si omul potrivit pentru a decora resedinta regala de la Windsor. Este vorba de Elena Neagu, o femeie in varsta de 55 ani, singura din sat care tese manual, la razboi, perdele, covoare si broderii traditionale.

Ea a realizat toate tesaturile de la conacul Apafy,  iar in prezent lucreaza pentru suita printului, dar si a oamenilor de afaceri englezi, la comenzi de covoare si perdele, potrivit Realitatea Tv.

Elena Neagu isi realizeaza cu rabdare tesaturile intr-un atelier improvizat in casa parinteasca a sotului. "Acesta este modelul partea de jos, bordura si imbinate cu dantela, dantela este facuta de mana, am facut-o cu croseta, nu este nimic facut mecanic, totul este manual", spune Elena Neagu.

In tinerete, Elena a fost pe rand contabila, educatoare si profesor suplinitor, dupa care a ajuns asistent maternal. Totul s-a schimbat in 1996, cand la Malancrav a ajuns un profesor englez care isi facea lucrarea de doctorat cu tema tesaturi din mai multe tari. Asa a scos razboiul de tesut, mostenit de la parinti.

In timp, faima ei a depasit granitele Romaniei, iar in prezent se poate mandri ca a facut perdele si stergarele din conacul renovat la Malancrav de fundatia printului Charles.

"Asta este prima intalnire cu printul, aici ma intreaba de ce nu am adus aparatul cu care am tesut, i-am spus ca este ceva mare, aici eram la cetate la Saschiz", a spus Elena Neagu.

Ulterior, printul Charles a venit la locuinta ei sa-i vada razboiul de tesut si sa afle modul in care functioneaza. La razboi, lucreaza doar cu bumbac, cumparat de la fabrica din Talmaciu, dupa modele sasesti vechi de mai bine de o suta de ani, mostenite de la tarancile sasoaice, iar dantela o face tot de mana.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poveste despre salvare, solidaritate și viață - Tânăr la un pas de moarte, salvat de un camionagiu român!

astăzi, 18:50

Marţi, în jurul orei 3 dimineaţa, un tânăr a sunat la 112 anunțând, în lacrimi, că vrea să-şi pună capăt zilelor, după o ceartă avută acasă. Ținut la telefon de o...

Botoșănean reținut după ce a jefuit o femeie într-o stație de autobuz!

astăzi, 18:20

La data de 13 mai 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de ...

Concursul Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a Operei Eminesciene "Porni Luceafărul…", cea de-a XLIX-a ediție!

astăzi, 17:40

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”. La cei 136 de ani de la trecerea la cele veșnice ale poetului botoșănean, Consiliul Județean Botoșani...