Primul caz de deces provocat de rabie în România după 13 ani. Bărbat din Iași, ucis de un câine fără stăpân!

Primul caz de deces provocat de rabie în România după 13 ani. Bărbat din Iași, ucis de un câine fără stăpân!

   Foto: Mediafax

Un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna Voinești, județul Iași, a murit luni, 14 iulie 2025, din cauza rabiei, după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân. Acesta este primul caz de deces provocat de rabie în România înregistrat în ultimii 13 ani.

Incidentul s-a petrecut în luna februarie, când bărbatul, tată a trei copii, a fost mușcat de un câine vagabond. Deși se știa că rabia este mortală la om, singurul tratament primit a fost unul cu antibiotice, la recomandarea medicului de familie. Potrivit soției victimei, medicul nu i-ar fi indicat nicio trimitere către spitalul de boli infecțioase și nici nu i-a recomandat vaccinul antirabic, potrivit Monitorul de Suceava.

 

După câteva luni fără simptome evidente, bărbatul a fost internat inițial la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, din cauza consumului de alcool. Ulterior, când starea sa s-a agravat, a fost transferat la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”, unde investigațiile au confirmat prezența unei encefalite, o inflamație severă a creierului, caracteristică rabiei.

Autopsia a confirmat că moartea bărbatului din Iași a fost provocată de rabie, prin disfuncție multiplă de organe. Pentru confirmarea oficială, autoritățile mai așteaptă un rezultat de laborator privind identificarea virusului rabic.

Rabia este o boală virală extrem de gravă, cu evoluție fatală în absența tratamentului imediat. Vaccinul antirabic trebuie administrat în cel mult 48 de ore de la contactul cu animalul suspect.

Într-un caz similar, relatat recent, un bărbat din Olt a fost aproape de moarte după ce a fost zgâriat de o pisică și a ignorat incidentul, ajungând la spital în stare gravă, cu simptome de rabie. De asemenea, în 2024, în județul Botoșani, un câine vagabond purtător de rabie a mușcat două persoane, declanșând o alertă sanitară.

Tragedia din Iași ridică semne de întrebare privind gestionarea cazurilor de expunere la animale suspecte de rabie, dar și asupra importanței informării corecte și a reacției prompte a medicilor de familie în astfel de situații.

Acest caz dramatic nu vine întâmplător. În județul Iași sunt multiple focare de rabie, 11 la bovine, nouă la vulpe, două la câini și unul la căprioară, de la începutul anului. Și la Botoșani sunt cazuri recente de turbare, la două bovine.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Culturii: "Este posibil ca, din toamnă, să nu mai avem evenimente culturale în weekend"!

astăzi, 18:40

Evenimentele culturale ar putea fi suspendate în weekend și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Culturii, Andr&aa...

Botoșani: Trei adolescenți au încercat să fure bunurile dintr-o tarabă din Piața Centrală! (Foto)

astăzi, 17:50

În noaptea de 15 spre 16 iulie, în conformitate cu atribuțiile reglementate de legea Poliției Locale, personalul din cadrul Serviciului Dispecerat a desfăşurat activități specifice d...

(P) Recunoașterea facială în cazinouri: inovație sau intruziune?

astăzi, 17:39

1. Introducere Industria jocurilor de noroc evoluează rapid, odată cu integrarea unor tehnologii tot mai avansate. Un exemplu recent este utilizarea recunoașterii faciale, atât în ca...