Primul caine ghid din Moldova a ajuns la Asociatia Nevazatorilor din Botosani: "Cainele ghid nu este un GPS". Vezi cat costa si ce presupune relatia cu un nevazator! FOTO, VIDEO

Primul caine ghid din Moldova a ajuns la Asociatia Nevazatorilor din Botosani: "Cainele ghid nu este un GPS". Vezi cat costa si ce presupune relatia cu un nevazator! FOTO, VIDEO
Nevazatorii botosaneni au avut, luni dimineata, un oaspete special, un câine ghid, dresat special de Asociatia “Angel Dog" din Satu Mare pentru a-i ajuta sa se deplaseze pe cei lipsiti de vedere.

Presedintele Asociatiei Angel Dog Satu Mare, Szabo Zoltan, a venit la Botosani cu primul caine ghid pentru nevazatori din Regiunea Nord-Est a Romaniei. Cainele ghid se numeste Maia, este din rasa Labrador Retriever, si a fost dresat pentru a ajuta persoanele nevazatoare pentru a se integra in societate.


Alaturi de Maia a venit si Petrica Iordache, in varsta de 35 de ani, din Pascani, care este nevazator din nastere. Petrica este prima persoana care beneficiaza de un caine ghid din partea Asociatiei “Angel Dog". Scopul vizitei a fost popularizarea câinilor pentru nevazatori, acestia nefiind acceptati intotdeauna in magazine sau in banci.

In Romania sunt aproximativ 30.000 de nevazatori care ar avea nevoie de un caine ghid, in timp ce in judetul Botosani sunt 2.500 de persoane.

Szabo Zoltan a explicat si de ce Petrica a primit acest caine ghid si care sunt costurile cu un patruped pana cand acesta ajunge sa fie ghid.

“Un caine ghid este dresat timp de doi ani de zile. Noi ii cumparam de mici si costa in jur de 500 de euro aceasta rasa. Pentru pregatirea lui este nevoie de aproximativ 8.000 de euro, ori in Romania un nevazator nu-si permite sa dea aceasta suma. Petrica l-a primit gratuit pentru ca noi suntem un ONG si am facut rost de bani din sponsorizari. Petrica este persoana care avea nevoia cea mai mare de Maia, pentru ca el locuieste singur si merge singur", a spus Szabo Zoltan.

In Romania sunt in prezent doar 10 caini care ghideaza nevazatorii. Care este relatia dintre cainele ghid si om ne-a explicat chiar Petrica.

“Este o perioada mai dificila acum, pana cand ea se obisnuieste cu noul stapan, pentru ca Maia il stie doar pe dresorul ei si acum e mai greu pana accesta noul stapan. Cainele ghid si nevazatorul trebuie sa formeze o echipa. Sunt momente cand nevazatorul se bazeaza pe caine si cand cainele se bazeaza pe nevazator, pentru ca trebuie de stiut ca Maia nu este un GPS. Ea ma ajuta sa ma feresc de gropi, de stalpi, ma ajuta sa gasesc usa de intrare sau de iesire, sa urc in tramvai. Atunci cand sunt trepte Maia se opreste. Ea ma indreapta spre trecerile de pietoni, dar nu poate sa-mi spuna daca la semafor este rosu sau verde. Inca un aspect, cainele ghid nu este o papusa de care te folosesti doar cand ai nevoie, dupa care il pui intr-o cutie. Trebuie tinut in casa si trebuie sa fie o legatura stransa intre tine si caine", a declarat Petrica Iordache.

Vezi mai jos VIDEO cu si despre Maia, cainele ghid!







 

 

Spune-ne opinia ta