Primul angajat la stat retrogradat din cauza diplomei de la o universitate-fantomă. "La stat sunt mulţi aşa! Unii sunt directori"

Economista Gabriela Oprea, angajată la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a fost trecută de pe un post de studii superioare pe unul de studii medii, după ce s-a descoperit că diploma ei a fost obținută la o universitate despre care ministrul Educației spune că este ilegală.

În cursul săptămânii trecute, Evenimentul zilei a prezentat pe larg situația  universității "Tehnoeconomia europeană", care funcționează de 20 de ani ca SRL, fără acreditare ori autorizare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Ministrul nu știa că universitatea funcționează

Ecaterina Andronescu a atras atenția că diplomele emise de această instituție sunt nule. De altfel, ea a încercat să închidă universitatea în cele două mandate anterioare și chiar credea că a reușit. "Cum să mai funcționeze? Știam că am închis-o. Acum aflu de la dumneavoastră că încă înmatriculează studenți", i-a spus ministrul reporterului EVZ. "Voi cere sprijinul ministrului de Interne", a mai precizat ea. 
 
Amenințarea cu moartea și șpaga de 200.000 de euro

Dezgroparea scandalului a iscat și un război al declarațiilor: Ecaterina Andronescu și-a aminit că rectorul universității, Bogdan Dumitrașcu, a amenințat-o cu moartea. Dumitrașcu, în schimb, susține că ministrul i-a cerut șpagă de 200.000 de euro pentru a-i autoriza universitatea. Universitate care, susține el, funcționează legal. "Forma noastră de organizare este SRL-ul, iar un SRL nu e subordonat Ministerului Educaţiei şi nici nu are nevoie de acreditarea ARACIS. Există o hotărâre judecătorească pe baza căreia a fost înfiinţată universitatea şi orice jurist ştie că peste o hotărâre judecătorească nu se poate trece. Diplomele noastre sunt legale", a declarat el pentru EVZ.

Prima victimă: Gabriela Oprea, de la Compania de drumuri

Efectele mediatizării cazului nu au întârziat să apară: Gabriela Oprea, angajată pe post de economist la CNADNR, a fost transferată pe un post de studii medii, după ce s-a descoperit că diploma ei a fost obținută la "Tehnoeconomia europeană". Mai mult, poliția a început să ia la puricat universitatea. Ioan Curtu, președintele ARACIS, spune că săptămâna trecută le-a pus la dispoziție polițiștilor o serie de documente care reglementează situația universităților private și regulile de funcționare pe care trebuie să le respecte.

Angajați la stat cu diplome de la "Tehnoeconomia europeană"

"Au stat polițiștii două ore și jumătate la ARACIS, nu le era foarte clar ce se întâmplă cu această instituție pentru că, din păcate, Poliția nu are specialiști în infracțiuni care privesc educația. Le-am dat copii după Hotărâri de Guvern, după comunicate trimise instituției, după Legea Educației", spune Curtu. El crede că, în instituțiile de stat, sunt angajați mulți absolvenți ai acestei universități. "Un studiu pe care l-am făcut arată că 85% dintre absolvenții universităților private se angajează la stat, iar cei care studiază la stat se angajează în mediul privat. Se duc la privat cei care vor să câștige bani pe muncă serioasă. E posibil ca mulți directori de la stat să aibă diplome de la această universitate și să-și acopere angajații".

Înscrierile continuă. Profesorii, "numai personalități marcante"

Între timp, la "Tehnoeconomia europeană" înscrierile continuă. Un reporter EVZ, care a pretins că este absolvent de liceu interesat să se înscrie la această universitate, a cerut infrmații rectorului Bogdan Dumitrașcu.


Citiţi mai mult pe evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...