Cele două adiministraţii publice locale urmează a da câte o Hotărâre de Consiliu Local de principiu prin care să fie aprobat parteneriatul între Botoşani şi Suceava, iar ulterior după ce va fi făcut un studiu privind arealul care cuprinde cele două zone vor putea fi elaborate proiecte comune pe diferite domenii.
“Am discutat câteva detalii ale viitoarei colaborări, nu am intrat în discuţii punctuale, legate de proiecte. Asta va fi într-o fază ulterioară, când o să avem deja nişte studii realizate, nişte studii de fezabilitate. A fost un acord de principiu pe care noi deja l-am manifestat prin declaraţiile în presă. Astăzi, am mai pus la punct câteva detalii. După ce vom avea hotărârile de Consiliu Local luate simultan vom putea să prezentăm o strategie de efectuare a acestor studii. Sunt studii pentru dezvoltarea polilor urbani, pentru dezvoltarea arealului urban comun, pentru că cele zone metropolitane vor avea şi proiecte comune. Suntem în faza de acord de principiu şi mă bucur de deschiderea şi receptivitatea domnului primar vizavi de acest proiect. Cred că putem colabora, să ne dăm mâna şi să lucrăm pentru beneficiul cetăţenilor. Prin crearea acestei zone ajungem la o populaţie de aproape 300.000 de locuitori care pot beneficia de pe urma unor proiecte mari pe diverse zone, de transport, economice, turistice, culturale.", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.
La rândul său, primarul Ion Lungu a spus că vine cu toată deschiderea în acest parteneriat, scopul fiind acela de a atrage cât mai mulţi bani pentru cele două municipii.
Edilul şef din Suceava a vorbit şi despre cele două zone metropolitane, constituite atât la nivelul judeţului Suceava, cât şi la Botoşani.
“La nivelul municipiului Suceava avem dezvoltată o zonă metropolitană, care cuprinde 13 localităţi şi până la vecinătatea cu judeţul Botoşani toate localităţile sunt prinse în această zonă metropolitană. Înţeleg că şi la Botoşani este şi mai rămâne comuna Vlădeni şi atunci sigur că luând în considerare arealul format din municipii şi din zona metropolitană putem şi noi să constituim o microregiune în aşa fel încât să avem şanse reale să atragem cât mai mulţi bani europeni. Este o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm. Sunt discuţii de principiu, la început de drum. Vom da câte o Hotărâre de Consiliu Local de principiu pentru acest parteneriat, pentru realizarea studiului de dezvoltare al acestui areal. După ce se vor găsi punctele comune, oportunităţile pe anumite proiecte să facem un parteneriat concret. Sunt încrezător, vin cu bună credinţă şi fără orgolii într-o idee în care să promovăm proiecte împreună şi să câştigăm deopotrivă. Nu putem spune despre aceste proiecte, pentru că de asta facem acest studiu de dezvoltare. Vor spune specialiştii. În urma acestei colaborări cetăţenii vor avea numai de câştigat.", a conchis Lungu.