Primariile din mediul rural, aproape de faliment!

Primariile din mediul rural, aproape de faliment!

 VASILE CAPOTA  

Si in mediul rural primariile se confrunta cu lipsa resurselor financiare. Daca la nivelul municipiului Botosani problema cea mai acuta este cea legata de salariile cadrelor didactice, administratiile publice locale din judet, pe langa faptul ca o parte dintre ele nu au bani pentru acoperirea integrala a salariilor din invatamant, acestea se confrunta cu lipsa de fonduri si in ceea ce priveste asigurarea drepturilor salariale pentru personalul din primarii si ale asistentilor persoanelor cu handicap.

Semnalul de alarma a fost tras marti, in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural, de catre presedintele Asociatiei Comunelor, Vasile Capota, care sustine ca majoritatea primariilor din judet mai au bani doar pentru trimestrele II si III.

"Situatia din mediul rural este putin legata de ceea ce se intampla in fata Prefecturii. E vorba de asigurarea fondurilor pentru salarii. La ora actuala, exista un numar suficient de mare de comune carora nu le ajung banii pentru salariile celor din administratia publica, a asistentilor persoanelor cu handicap si din invatamant. Nu le ajung banii decat pentru maxim trimestrul III. Ba pot sa ma dau pe mine pe exemplu, pot sa asigur salariile inclusiv pe iunie", a declarat Vasile Capota.

Acesta sustine ca administratiile publice locale au transmis necesarul de fonduri catre Directia Generala a Finantelor inca din luna ianuarie, mai ales ca potrivit noilor reglementari sumele pot fi redistribuite de la alte administratii locale.

Directorul Trezoreriei, Mihai Alexa, sustine ca la nivelul judetului au fost indetificati doar 2 milioane de lei, din necesarul de 12 milioane, si ca s-a facut o noua solicitare la Ministerul de Finante, in vederea unei suplimentari.

"Noi trebuie sa consultam primarii, daca ei nu ne dau aceste sume disponibile, noi nu le putem distribui catre alte primarii care sunt in nevoie. Aici este problema si avand in vedere ca noi nu am putut acoperi necesarul, am facut o noua interventie la Ministerul Finantelor Publice, pentru a ne majora acel plafon pentru cheltuielile cu salariile in 2011. Ne trebui vreo 120 de miliarde de lei, asteptam raspuns, la unele judete s-a aprobat aceasta suplimentare, dar la noi nu, a ramas in discutie. Pe plan local au fost gasite fonduri insuficiente, nu putem umbla in bugetul primariilor daca nu avem aprobarea lor. Exista resurse financiare, dar nu exista plafonul admis pentru plata cheltuielilor cu personalul", a declarat Mihai Alexa, trezorier sef.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
322

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
461

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
913

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...