Primărie obligată să-şi plătească debitele către Inspectoratul de Stat în Construcţii

Primăria unui oraÅŸ botoşănean trebuie să scoată din casierie o grămadă de bani reprezentând un rest de plată pentru două investiÅ£ii ÅŸi penalităţi de întârziere la care se adaugă cheltuieli judiciare, pentru că aÅŸa a decis instanÅ£a.

S-a întâmplat ca în 2010, Primăria Săveni să declanÅŸeze amenajarea zonelor rezidenÅ£iale din oraÅŸ ÅŸi podul peste pârâul Bodeasa, asta presupunând ÅŸi elaborarea documentaÅ£iilor necesare. Pentru amenajarea zonelor rezidenÅ£iale, primăria ar fi trebuit să plătească Inspectoratului de Stat în ConstrucÅ£ii suma de 436,78 de lei reprezentând cota de 0,1% din valoarea lucrărilor recepÈ›ionate precum ÅŸi 3.057,43 de lei- contravaloarea cotei de 0.7% din valoarea lucrărilor recepÈ›ionate. Pentru podul peste Bodeasa, tot primăria trebuia să achite suma 778,89 lei reprezentând cota de 0,1% din valoarea lucrărilor recepÈ›ionate ÅŸi 5.452,21 lei- contravaloarea cotei de 0.7% din valoarea lucrărilor recepÈ›ionate.

Numai că, arată Inspectoratul de Stat în ConstrucÅ£ii (ISC) în acÅ£iunea deschisă la Judecătoria Săveni, primăria nu a înÈ›eles de bunăvoie să-È™i îndeplinească ÅŸi obligaÈ›iile legale de achitare È™i regularizare a cotelor legale aferente Inspectoratului, deÈ™i a fost înÈ™tiinÈ›ată prin două notificări.

Åži asta deoarece, potrivit legii, titularul autorizaÈ›iei de construcÅ£ie este obligat să anunÈ›a data începerii lucrărilor autorizate, prin trimiterea înÈ™tiințării, împreună cu dovada achitării cotei legale de 0,1% din valoarea autorizata a lucrărilor de construcÈ›ii È™i instalaÈ›ii aferente acestora. Mai mult, în cel mult 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcÈ›ii, odată cu efectuarea recepÈ›iei la terminarea lucrărilor, investitorul sau beneficiarul au obligatia de a regulariza taxele È™i cotele legale. Ca atare, InspecÅ£ia de Stat în ConstrucÅ£ii a calculat penalităţi la toate sumele ce trebuiau să fie plătite, ajungând la aproape 10.000 de lei.

În replică, Primăria Săveni a arătat că debitele au fost achitate, fiind vorba de 19.450,62 de lei reprezentând cotele datorate pentru cele două investiÅ£ii, dar ISC a susÅ£inut că a primit doar 9725,01 lei, cerând instanÅ£ei să oblige primăria la plata diferenÈ›ei de 9725,61 lei rămasă de achitat. Mai mult, juriÅŸtii primăriei au susÅ£inut în instanţă că cererea de achitare a debitelor a fost depusă tardiv de ISC, dar judecătorul nu a fost de acord.

Ca atare, instanÈ›a a constatat că Primăria Săveni îi datorează ISC suma de 9725,31 lei, reprezentând cotă legală datorată pentru cele două investiÈ›ii, precum È™i suma de 9725,31 lei, reprezentând penalități de întârziere aferente cotelor legale. Ulterior, însă, în urma achitării sumei de 9725,01 lei, ISC ÅŸi-a restrâns pretenÈ›iile la suma totală de 9725,61 lei.

În aceste condiÅ£ii, a obligat primăria la plata către reclamant a sumei de 0,30 lei, reprezentând contravaloarea pretenÈ›iilor principale, respectiv rest de plată pentru cele două investiÈ›ii ÅŸi sumei de 9725,31 lei, reprezentând penalități de întârziere aferente debitului principal. La asta se adaugă ÅŸi aproape 900 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia nu este însă definitivă.

"Deocamdată nu am pierdut nimic, se va judeca recursul ÅŸi vom vedea apoi. E o creanţă la cele două lucrări pentru că nu s-a plătit la timp, din neÅŸtiinţă sau nu ÅŸtiu exact de ce, ÅŸi ne-au calculat penalităţi de întârziere. Noi am achitat debitul, dar au apărut majorările. Noi am crezut că vorbim de sume transferate de la bugetul statului la bugetul statului, astfel că am considerat să ne apărăm în instanţă. InstanÅ£a a considerat altceva, ne vom supune deciziei definitive a instanÅ£ei, declară primarul oraÅŸului Săveni, Relu Târzioru (foto).

 

 

Spune-ne opinia ta