Primăria Dorohoi se "înarmează": Va achiziţiona tunuri antitanc

Parcul din imediata vecinătate a primăriei va fi dotat în curând cu două tunuri antitanc. Decizia luată de executiv a fost aprobată, nu fără discuţii, în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii trecute. Primarul Dorin Alexandrescu spune că este posibil ca în viitor să mai fie achiziţionate două astfel de tunuri ce ar urma să fie amplasate în Cimitirul Eroilor.
Potrivit hotărârii aprobate de consilieri, este vorba de două tunuri antitanc de calibrul 76 de milimetri, model 1942, ce vor fi achiziţionate, cu titlu gratuit, de la o unitate militară din Bucureşti. Cele două tunuri vor fi amplasate în parcul de lângă primărie şi vor flanca statuia căpitanului  Valter Mărăcineanu, informeaza realitateadorohoiana.ro.

Deşi achiziţia tunurilor este gratuită, municipalitatea va trebui totuşi să suporte cheltuielile de demilitarizare a tunurilor, adică demontarea mecanismelor de lansare a focului (culată, percutor), operaţiune ce se execută la două unităţi militare din Târgovişte şi Sibiu. Costul demilitarizării celor două tunuri se ridică la 9384 de lei, bani ce vor fi suportaţi de muncipalitate.

Încă nu este foarte clar la cât se ridică şi cine va suporta cheltuielile de transport al celor două tunuri, primarul precizând totuşi, răspunzând consilierului Liliana Pădurariu, că "dacă nu va fi gratuit, transportul îl voi face din sponsorizări".

"Prin instalarea tunurilor dăm o faţă istorică acestui loc. Le instalăm în acest parc pentru că aici se ţin ceremoniile oficiale, depunerile de coroane, cu ocazia diverselor sărbători", a spus primarul consilierilor.

Discuţiile în cadrul şedinţei de CL pe marginea acestui subiect au avut şi o latură amuzantă. La observaţia consilierului local Cătălin Apetrei, că tunurile sunt din al doilea război mondial şi Valter Mărăcineanu a murit în războiul de independenţă, sugerând că ar trebui tunuri din 1877, primarul i-a replicat prompt, "şi dacă voiam să amplasez în curtea Bisericii Sfântul Nicolae, ce trebuia să fac, să caut tunuri de cireş de pe timpul lui Ştefan cel Mare?".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fost procuror-șef din Botoșani eliberat condiționat din închisoare după aproape 5 ani de detenție!

astăzi, 10:00

Magistrații Tribunalului Prahova au admis solicitarea de liberare condiționată a fostului procuror-șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stâncescu, aceasta afl&...

“Iartă-mă, te rog, sunt George Enescu!" 157 de ani de la nașterea, la Ștefănești, a pictorului Ștefan Luchian! (Video)

astăzi, 09:00

De la Tudor Arghezi avem o mărturie zguduitoare, consemnată în Romania Liberă din 11 mai 1955, despre întâlnirea dintre George Enescu și Ștefan Luchian. ”L-am găsit &i...

S-a stins un mare rugător, un preot care a slujit zeci de ani în bisericile din Botoșani!

astăzi, 08:30

Este doliu în biseria botoșăneană, un preot care a slujit zeci de ani a trecut la cele veșnice. Anunțul a fost făcut de Protopopiatului Darabani: ”Cu frățească durere și creș...