Meteorologii au prelungit avertizările cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat și precizează că valul de căldură va persista în zilele următoare în cea mai mare parte a țării.
Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități.
De exemplu, astăzi la ora 14:00 termometrele arătau în Botoșani aproximativ 31 de grade Celsius, maxima fiind de 33 de grade.
Potrivit Meteo Plus, temperatura maximă resimțită astăzi la Botoșani a fost de 37 de grade Celsius.
Deși soarele încălzea cu putere la orele după-amiezii, unii botoșăneni nu s-au lăsat speriați și au ieșit fie la plimbare, fie la cumpărăturile zilnice. Unii vârstnici au căutat băncile ferite de razele soarelui, iar cei mai mulți dintre tineri s-au „adăpostit” pe la terase savurând o băutură rece.
Recomandările medicilor
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, până în momentul de față niciun pacient nu s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cauza caniculei.
Cu toate acestea, medicii recomandă să ne protejăm în continuarea de razele solare puternice și să consumăm lichide. În categoria lichidelor recomandate a fi consumate în perioadele cu caniculă NU intră și băuturile alcoolice, carbogazoase sau pe bază de cofeină.
„Medicii îndeamnă populația să consume cel puțin 2 litri de lichide pe zi, apă plată, apă minerală, sucuri din fructe și legume, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute, iar lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz ele sunt eliminate înainte de a hidrata organismul. Alte alternative foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, ceaiuri călduțe sau la temperatura camerei, ori o doză de iaurt care produce aceeași hidratare ca un pahar de apă. Nu se recomandă consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acestea favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Se recomandă evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină, cum ar fi cafea, cola sau energizante, ori de zahăr, sucuri răcoritoare carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
De asemenea, în această perioadă este foarte important și ce haine îmbrăcăm. Specialiștii ne recomandă să purtăm haine lejere, deschise la culoare, din bumbac sau in, fiind excluse cele din materiale sintetice, care nu permit corpului să respire. Și alimentația trebuie să fie corespunzătoare.
„Un alt aspect important este ca vestimentația să fie corespunzătoare acestei perioade. Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii. Recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum și cât mai multe fructe și legume care, prin sărurile minerale și vitaminele pe care le conțin asigură constant hidratarea organismului”, a mai spus Ioan Asaftei.
Mai mult decât atât, reprezentanții unității sanitare ne recomandă să nu ieșim afară în intervalul orar 11:00 – 18:00, să facem sport, grădinărit sau alte munci mai grele doar după ora 18:00, când soarele nu mai încălzește cu așa mare putere.
„Dacă persoana este nevoită să iasă în spațiu public în jurul amiezii este necesar să își protejeze capul, fața și ochii cu ajutorul unei pălării și a ochelarilor de soare”, a completat Asaftei.
Persoanele cele mai vulnerabile în perioadele de caniculă sunt vârstnicii, copiii și persoanele care au diferite afecțiuni medicale.
„La cel mai mic semn de suferință persoana trebuie să solicite ajutorul medicului de familie. În cazul în care unei persoane i se face rău din cauza căldurii excesive primul pas este aducerea și așezarea persoanei într-un loc umbrit, răcoros, stropirea cu apă rece, favorizarea respirației și a circulației sângelui prin descheierea nasturilor, a șireturilor, a curelei, sutienului, slăbirea nodului cravatei, precum și administrarea de lichide dacă persoana este conștientă și solicitarea ajutorului medical prin apelarea numărului de urgență 112”, a conchis Ioan Asaftei.
Joi meteorologii au anunțat la Botoșani o maximă de 25 de grade Celsius, fiind o diferență de 8 grade de la o zi la alta.