Prima "bancă" de timp din România

Conceptul, importat din străinătate, presupune un schimb de servicii fără o plată în bani, ci în timp. Un român îl ajută pe altul şi la rândul său va primi ajutor atunci când are nevoie. De exemplu, poţi lucra o oră ca şofer, iar un contabil va lucra gratis pentru tine o oră.

Prima bancă de timp din România va funcționa în Transilvania. Banca funcţionează foarte simplu: orice om interesat poate veni la bancă, se înscrie, apoi munceşte o oră sau mai multe pentru a ajuta pe cineva. În urma acestui serviciu câştigă ore de credit care se înregistrează în Banca Timpului din Zalău. Ulterior el poate cere ajutor în limita orelor lucrate.

"Funcționează ca o bază de date în care este înscrisă cerere și ofertă a unor oameni. Oamenii aceia prestează un anumit serviciu și sunt plătiți în file de cec care valorează cât au lucrat în ore", spune Alexandru Dan, inițiatorul proiectului.

Doris Vereș este asistent social şi are grijă de zeci de copii bolnavi de autism. S-a încris la banca de timp unde vrea să lucreze ca şofer. Speră în schimb să obţină consultaţii gratuite la cabinetul veterinar pentru pisica ei.

"Știu că există situații în care un om nu tot timpul are mașina lângă el și poate pe moment are nevoie de șofer. Cum îmi place să conduc, pot să îmi ofer serviciile de transport. Servicii de care aș avea nevoie - în primul rând de un veterinar foarte bun, având în vedere că sunt stăpână de motan", spune Doris Vereș, client al băncii de timp.

Norocul ei face ca din cele 50 de persoane înscrise, până acum, în acest proiect să fie şi un medic veterinar care o va putea ajuta la nevoie. Alţii oferă servicii de transport, de îngrijire copii sau consultanţă în contabilitate.

"Să-ți oferi serviciile pe care le desfășori cu plăcere contra unor servicii care nu îți fac plăcere să le efectuezi", spune Lenuța Sabău, contabilă.

Oamenii spun că această inițiativă este binevenită mai ales într-o perioadă în care toate serviciile sunt scumpe.

Banca de timp funcționează în 26 de țări din lume. În Marea Britanie există peste 100 de astfel de bănci de timp, iar în Statele Unite ale Americii sunt recunoscute oficial 53, arată Digi24.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine ar putea fi viitorul Papă, după moartea lui Francisc. Cei cinci cardinali favoriți să-i ia locul!

astăzi, 18:40

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Fra...

Situație de nedescris: O femeie se folosește de imaginea lui Rareș Prisacariu și răspândește informații false! (Foto)

astăzi, 17:50

Gina Prisacariu, mama lui Rareș, câștigătorul Românii au Talent sezonul din 2023, a semnalat o situație deosebit de gravă din mediul online în care o femeie se folosește de ima...

Amenzi de peste 150.000 de lei date de polițiști botoșănenilor de Paști!

astăzi, 17:15

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deos...