Prețurile din piețele sucevene aproape duble față de Botoșani, care este explicația!

Prețurile cu care se vând diferite produse alimentare în piețele din Suceava sunt aproape duble față de prețurile afișate pe tarabele piețelor din Botoșani, iar cei care au fost în ambele piețe știu acest lucru cel mai bine.

Dacă în Suceava un kilogram de cireșe poate fi cumpărat cu 8 lei, ceea ce o raritate, pentru că prețurile variază încă între 10 și 20 de lei, la Botoșani situația este cu totul alta. Mai exact, cireșele se vând cu prețuri care pleacă de la 4 lei, iar suma maximă este de 10 lei/kg. La roșii, diferența este cam la fel. Cele mai amărâte sunt 3 lei/kg în piața din Botoșani, în timp ce la Piața Mare din Suceava este minimum 5 lei/kg. Mai rar găsești roșii cu 8 lei/kg, pentru că în cele mai multe situații prețul variază între 10-12 lei/kg. În județul vecin, un kilogram de roșii este între 5-8 lei.

Și în cazul cartofilor noi situația este asemănătoare. La Botoșani se vând cu 3 lei/kg, iar la Suceava cu 4-5 lei/kg. Discrepanța este și mai mare în cazul castraveților. La Botoșani kilogramul se vinde cu 3 lei, în timp ce în Piața Mare din Suceava este 7 lei, scrie Monitorul de Suceava.

Cum pot fi justificate aceste diferențe? La o primă vedere poate părea că 2-5 lei la un kilogram nu este mult, dar în momentul în care faci mai multe cumpărături se adună ușor 20 de lei, iar la piață se merge de mai multe ori într-o lună, ceea ce înseamnă un deficit în buzunare de minimum 200 de lei lunar.

Sunt mai bogați sucevenii și își permit să plătească aceste sume în plus? Institutul Național de Statistică spune că nu. La finalul lunii mai a acestui an, venitul mediu în județul Suceava era de 3.825 de lei/lunar, în timp ce la vecinii din Botoșani venitul mediu era de 3.952 de lei.

Care ar fi atunci explicația pentru aceste prețuri aproape duble? Una ar fi aceea că speculanții care vând în piețe, care nu au nici o legătură cu producătorii de fructe și legume, țin artificial prețurile sus, cel mai probabil într-o înțelegere tacită.

O altă posibilă explicație ar fi aceea că am avea mai puțini producători de fructe și legume în județ față de Botoșani. Dar și în acest caz motivația nu prea ține, pentru că, doar dacă vorbim de căpșuni, din diferite colțuri ale județului, Satu Mare și Grănicești, piața este plină, iar prețul pare să fi încremenit la 14 lei/kg.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, despre scumpirea apei: „Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați!”

Friday, 17 January 2025

,,Prețul la apă va crește cu 36 de bani. Nu 2 lei, nu 7 lei, așa cum mulți dintre voi mi-ați semnalat în mesaje. Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați. Sunt mulț...

Primarul unui oraș vecin Botoșaniului a pus gând rău rufelor întinse la uscat pe balcoane!

Friday, 17 January 2025

Cei care nu vor respecta noile reguli riscă amenzi usturătoare. Pentru a îmbunătăți estetica orașului, Primăria din Iași a scos în dezbatere publică un proiect ce prevede mai m...

Polițiștii locali botoșăneni, la datorie pentru asigurarea ordinii și siguranței!

Friday, 17 January 2025

Polițiștii locali, în sprijinul vârstnicilor Miercuri, 15 ianuarie 2025, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, pe timpul...