Presedintele Romaniei va putea fi demis mai usor. Legea referendumului, modificata

Demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor cetatenilor care participa la referendum, se arata intr-un proiect de lege adoptat, astazi, de Camera Deputatilor, for decizional. Pana acum, demiterea presedintelui era aprobata daca intrunea jumatate plus unul din voturile cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Propunerea legislativa care prevede ca demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care participa la referendum a fost adoptata, astazi, de deputati, cu 187 de "voturi" pentru, "56" impotriva si 5 abtineri, informeaza agentia de presa Mediafax. Astfel, proiectul de lege a trecut de ambele camere ale Parlamentului, urmand sa fie transmis spre promulgare presedintelui Romaniei, care va semna decretul de promulgare in cel mult 20 de zile de la primire.

Cei doi initiatori ai proiectului de lege, Cornel Pieptea si Georgica Severin, sustin, in expunerea de motive, ca, in acest fel, toate problemele supuse referendumului national sau local vor fi guvernate de reguli procedurale similare. Totodata, acestia precizeaza ca se va garanta si reprezentarea corecta a vointei alegatorilor.

Modificarea vine dupa ce, in aprilie 2012, Parlamentul a aprobat Legea nr. 62/2012, actulamente in vigoare, care stabileste ca presedintele este demis daca intruneste majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

"In opinia noastra, aceasta forma diferita de stabilire a rezultatului referendumului in cazul demiterii presedintelui Romaniei nu isi gaseste justificarea in prevederile Constitutiei", spun initiatorii in expunerea de motive.

Legea nr. 62/2012 aprobata in aprilie instituie, totodata, un termen de 20 zile calendaristice, in care Parlamentul trebuie sa dea curs solicitarii presedintelui de a organiza referendumul. Astfel, punctul de vedere asupra referendumului initiat de presedinte va fi exprimat printr-o hotarare, adoptata in sedinta comuna a celor 2 Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Proiectul de lege privind organizarea referendumului  a fost adoptat, zilele trecute, de Senat, cu 75 de voturi "pentru", 7 "impotriva" si 3 abtineri, fiind avizat favorabil de Consiliul Legislativ si de Guvern. Astazi, proiectul a fost adoptat si de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 187 de "voturi" pentru, "56" impotriva si 5 abtineri.

Mai departe, initiativa legislativa este transmisa presedintelui Romaniei, care va semna decretul de promulgare in termen de 20 de zile. Conform Constitutiei Romaniei, presedintele are dreptul de a cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cetele de colindători au adus la sediul PSD magia datinilor și obiceiurilor de iarnă! (Foto)

astăzi, 16:00

Tradiția continuă! Sute de urători și colindători din întregul județ au venit cu sufletele pline de bucurie să vestească Nașterea Domnului și să aducă toate urările de un nou an bun...

Salvatorii botoșăneni puși din nou pe fapte bune. Părinții și bunicii singuri din Dorohoi au primit vizita pompierilor! (Foto)

astăzi, 15:15

Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi ală...

Crin Antonescu a anunțat când demisionează din PNL: ”Nu există nicio legătură între mine și...”

astăzi, 14:45

Noua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat și asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui...