Prelungirea contractului de închiriere pentru locuințele ANL se va face pe cinci ani

Prelungirea contractului de închiriere pentru locuințele ANL se va face pe cinci ani

Chiriașii din apartamentele construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) își vor putea prelungi contractul de închiriere pe perioade de câte cinci ani, nu anual, așa cum se-ntâmplă în prezent, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, având propunere de adoptare.

„După expirarea perioadei contractuale iniţiale, prelungirea contractului de închiriere se face, succesiv, pe perioade de câte 5 ani”, scrie, mai exact, în proiectul de lege de la Camera Deputaților, conform AvocatNet.ro.

Acum, Legea 152/1998 stabilește că prelungirea contractului de închiriere ale locuințelor ANL se face, succesiv, pe perioade de câte un an.

În plus, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se vor putea vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum șase ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/ sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fară ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului și fără interdicție de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de cinci ani în cartea funciară.

Regulile actuale stabilesc că locuinţele închiriate tinerilor se pot vinde celor ce apar în contractele de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către aceeași persoană sau către cea în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Conform legii, tinerii sunt persoanele majore cu vârsta de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite de ANL.

Măsura ar veni în ajutorul chiriașilor, potrivit inițiatorilor, „în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de cinci ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
129

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
495

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
195

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...