Prelungirea contractului de închiriere pentru locuințele ANL se va face pe cinci ani

Chiriașii din apartamentele construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) își vor putea prelungi contractul de închiriere pe perioade de câte cinci ani, nu anual, așa cum se-ntâmplă în prezent, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, având propunere de adoptare.

„După expirarea perioadei contractuale iniţiale, prelungirea contractului de închiriere se face, succesiv, pe perioade de câte 5 ani”, scrie, mai exact, în proiectul de lege de la Camera Deputaților, conform AvocatNet.ro.

Acum, Legea 152/1998 stabilește că prelungirea contractului de închiriere ale locuințelor ANL se face, succesiv, pe perioade de câte un an.

În plus, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se vor putea vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum șase ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/ sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fară ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului și fără interdicție de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de cinci ani în cartea funciară.

Regulile actuale stabilesc că locuinţele închiriate tinerilor se pot vinde celor ce apar în contractele de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către aceeași persoană sau către cea în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Conform legii, tinerii sunt persoanele majore cu vârsta de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite de ANL.

Măsura ar veni în ajutorul chiriașilor, potrivit inițiatorilor, „în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de cinci ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Petru, botoșăneanul de 42 de ani mort în drum spre Italia, după ce și-a petrecut sărbătorile acasă!

astăzi, 08:26

Petru Postolache, un bărbat de 42 de ani din localitatea Vatra-Hudești, județul Botoșani, și-a pierdut viața în timp ce se deplasa spre locul de muncă din Italia. Vestea tragică a &ic...

Recital extraordinar Grigore Leșe la Zilele Eminescu. Poeții nominalizați la Premiul Național de Poezie și PROGRAMUL manifestărilor!

astăzi, 08:00

Șapte poeți sunt pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, laureatul urmând să fie anunțat la Botoșani pe 15 i...

1-1 pentru Leo Grozavu la debut contra unui adversar de grupele Europa League! Ongenda: ”Suntem împreună, asta contează!”

astăzi, 07:30

De-abia sosit de 24 de ore la FC Botoșani, la al patrulea mandat, Leo Grozavu a condus echipa în amicalul din Antalya contra multiplei campioane a Bulgariei, Ludogorets Razgrad. S-a terminat 1-...