Prefectul Sorin Cornilă: Tragedia tinerei care a murit la Maternitate este rezultatul inacțiunii conducătorilor din ultimii 30 de ani (video)

Tragediile precum cea a tinerei care a murit în chinuri la Maternitatea din Botoșani sunt rezultatul lipsei de acțiune a conducătorilor din ultimii 30 de ani, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, în ședința de miercuri a Colegiului Prefectural.

Oficialul susține că decesul Alexandrei Ivanov scoate la suprafață probleme sistematice care țin de răsturnarea valorilor umane și iresponsabilitate.

„Având în vedere anchetele demarate de instituțiile care au o retenție la acest caz se desfășoară cu celeritate pentru a scoate la suprafață împrejurările și vinovații din această situație, îmi exprim regretul. Este strigător la cer. Din păcate, ca o opinie personală, cred că astfel de situații ca cea din Maternitatea Botoșani, ca cea de la Crevedia, de la 2 mai sau mai era una recentă pe la București cu trei copii omorâți de un șofer drogat, sunt rezultatul inacțiunii poate a conducătorilor, a celor care au fost în funcții în ultimii 30 de ani. Altfel spus, explodează neimplicarea, indolența, lipsa de empatie. Vizavi de medici, eu cred și am convingerea în continuare că avem și medici buni, și medici cu empatie, și medici care au rezultate, dar din păcate în situația asta cred că a fost, după câte văd eu, o lipsă de empatie a medicilor care se ocupau de cazul de acolo”, a afirmat Sorin Cornilă.

Prefectul județului Botoșani consideră că sunt necesare modificări legislative care să sporească gradul de protecție față de pacienți.

„Rezultatul verificărilor cu privire la aspectele procedurale și medicale, contextuale cu încrederea că autoritățile competente vor lămuri în cel mai scurt timp acestă situație în condiții de transparență publică și sper că vor fi aspru sancționate aceste abateri de acolo. Mai am o propunere pe care o adresez parlamentarilor din Botoșani, de modificare a cadrului legislativ actual, care să conducă la îndreptarea neregulilor semnalate în sistemul de îngrijiri și ocrotiri al sănătății publice, care să conducă la protejarea pacienților așa cum se cuvine”, a adăugat Cornilă.

Reprezentantul Guvernului a făcut un apel către managerii tuturor instituțiilor să acționeze cu responsabilitate pentru sesizarea și corectarea deficiențelor sistematice, pentru ca generațiile viitoare să nu se confrunte cu problemele care persistă de 30 de ani.

„Fac un apel la dumneavoastră, toți cei care sunteți aici, să fiți responsabili în activitate, despre asta este vorba. Cred că dacă ne vom face toți datoria așa cum trebuie, vom reuși să reabilităm într-un fel problemele pe care le avem în toate sectoarele de activitate. Într-adevăr, din toate discuțiile reiese în România nevoia de reformă. Avem nevoie de reformă în toate sectoarele de activitate, dar nu o reformă imediată, ci ca urmare a unor analize reale în toate sectoarele de activitate, să vedem de ce avem nevoie, de ce ne propunem, să actualizăm un pic, să nu funcționăm ca acum 30 de ani și de acolo să avem în continuare acțiuni responsabile, îndreptate dacă nu către semenii noștri, către copiii noștri, către generațiile viitoare. Să nu închidem ochii, să ne implicăm când vedem cazuri care sunt deosebite, pentru că astfel de lucruri, dacă le ascundem, la un moment dat explodează, după cum ați văzut”, a mai declarat Sorin Cornilă.

 

 

 

Spune-ne opinia ta