Prefectii trebuie sa ia masuri pentru protejarea persoanelor blocate in trafic si a celor fara adapost

Primul-ministru Emil Boc a cerut autorităţilor centrale şi locale să intervină pentru aducerea în siguranţă a persoanelor care rămân blocate în trafic, din cauza zăpezii, şi să ia măsuri pentru protejarea persoanelor fără adăpost.

Primul-ministru a adresat aceste solicitări în cadrul videoconferinţei cu prefecţii desfăşurate astăzi, la Palatul Victoria, la care au participat, de asemenea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, secretarul de stat din MAI, Mihai Capră, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat şi Ion Sandu, director Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

"Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a preveni, în primul rând, decesele şi problemele legate de accidentele din trafic. Nimic nu este mai important decât salvarea vieţilor umane şi, de aceea, vă cer să luaţi toate măsurile necesare pentru ca nici o persoană să nu aibă viaţa pusă în pericol", a afirmat primul-ministru.

Şeful Executivului a solicitat prefecţilor să ofere ajutor persoanelor care au rămas blocate în trafic, din cauza zăpezii.

"Atenţie cu privire la persoanele care se află în trafic şi - din inconştienţa lor, pentru că se întâmplă - rămân blocaţi în situaţii fără ieşire şi trebuie să stea acolo ore întregi în ger, în vânt. Acolo trebuie să interveniţi, cu mijloacele autorităţii statului şi să îi aduceţi în siguranţă pe acei oameni", a mai spus prim-ministrul.

De asemenea, primul-ministru a cerut responsabililor din Ministerul de Interne, din Ministerul Sănătăţii şi din poliţiile locale să identifice toate situaţiile în care oameni fără adăpost sau bolnavi pot fi victime ale frigului şi să le ofere adăpost.

"Ştiu că s-au făcut eforturi importante în acest sens. Prin activitatea comună a Ministerului de Interne şi a Ministerului Sănătăţii, împreună cu poliţiile locale, s-au organizat acţiuni pentru a-i proteja pe cei fără adăpost. Din nefericire, şi în ultimele 24 de ore am avut patru decese, unul la Bistriţa, unul la Bucureşti, unul la Satu Mare şi unul în Prahova, cu privire la persoanele fără adăpost, dar fără intervenţia dvs. sunt convins că numărul a fost mult mai mare", a spus primul-ministru.
 
În acest sens, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat că vor continua patrulările de noapte ale SMURD şi ale ambulanţelor pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a solicitat sprijin prefecţilor pentru identificarea locurilor unde ar putea fi cazate, ulterior,  persoanele fără adăpost găsite de personalul medical.

Totodată, premierul a subliniat că este necesar, în această perioadă, ca prefecţii să comunice opiniei publice toate informaţiile referitoare la trafic, pentru a evita eventualele blocaje. 

La rândul său, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu a informat că şapte judeţe - Harghita, Covasna, Braşov, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Sibiu - ar putea intra sub cod portocaliu de ger, începând din noaptea de duminică spre luni întrucât temperaturile ar putea coborî, în unele zone, până la minus 28 de grade Celsius, chiar minus 31 de grade Celsius. Şeful ANM a adăugat că temperaturile de minus 15 - minus 25 de grade se vor menţine până pe 27 ianuarie, conform atenţionării meteo de cod galben actualizată duminică, iar vântul  care se manifestă în sud-estul ţării va înceta în cursul zilei de luni.

"Din 27 ianuarie, temperaturile vor fi între minus cinci grade şi minus 15 grade, adică vom  asista la o încălzire a vremii cu zece grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu se va mai impune emiterea de atenţionări", a precizat Ion Sandu.

Primul-ministru a convocat astăzi, 24 ianuarie, la Palatul Victoria o videoconferinţă cu prefecţii pentru a analiza modul în care sunt gestionate situaţiile provocate de condiţiile meteorologice.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de mâine!

astăzi, 18:50

57.246 de persoane beneficiază de alocații de stat pentru copii și indemnizații pentru creșterea copiilor. Suma totală platită este de 36.144.953,06 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt ce...

Poezie, muzică și arte vizuale: Zilele Eminescu se desfășoară la Ipotești și Botoșani!

astăzi, 18:20

În 14 ianuarie are loc o nouă Gală a Premiilor Culturii Naționale, în cadrul căreia vor fi acordate premiile naționale pentru Excelență în cultură, pentru Promovarea operei e...

Doi ani de studii într-un singur an școlar pentru elevii buni la învățătură: Ordinul, publicat în Monitorul Oficial!

astăzi, 17:45

Elevii capabili de performanţe şcolare înalte pot promova doi ani de studii într-un an şcolar, ca parte a parcursului educaţional subsumat învăţământului preuniversitar ...