După ce săptămâna trecută s-au înregitrat temperaturi de până la 28 de grade Celsius, țara noastră a fost lovită de un aer polar. Astfel, vremea geroasă și ninsoarea au pus stăpânire pe aproape toată România. În afara desconfortului termic resimțit de oameni, schimbarea bruscă a vremii a afectat grav multe culturi.
Vremea s-a schimbat brusc în România, iar temperaturile negative au pus stăpânire pe majoritatea zonelor țării. Ninsorile și temperaturile neobișnuit de scăzute pentru această perioadă au afectat însă multe culturi Agricole, conform bugetul.ro.
Temperaturile scăzute fac prăpăd în culturile din țara noastră
Pomii fructiferi sunt în perioada maximă de înflorire, adică momentul cel mai sensibil pentru dezvoltarea fructelor. În aceste condiții, vremea foarte rece a afectat grav pomii fructiferi, mugurii acestora fiind distruși de ger. Și culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță sunt în pericol din cauza frigului. În aceste condiții, specialiștii susțin că producția de anul acesta va scădea, ceea ce va duce implicit la creșteri de prețuri.
Pentru ca producția de fructe să nu fie compromisă în totalitate, pomicultorii au aprins, pe timpul nopții, focul în livadă sau au acoperit arborii. Frigul a afectat și culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță.
„În momentul acesta, rapița se află în faza de îmbobocire. După perioada aceasta de îngheț, după câteva zile de căldură, când o să vedem florile înnegrite, o să ne dăm seama că acestea au suferit. Nu ne mai așteptam la această zăpadă, dar cum zic și cei bătrâni, este zăpada mieilor înainte de Paște.
Porumbul, care este mai mărișor, o să-și mai revină, că rezistă coeleoptilul. Dacă nu, o să trebuiască să fie reînnființate, dacă îngheață. Mai ales cultura de floarea soarelui care este foarte fragedă”, a declarat Claudia Dunăreanu, director Staţiunea de cercetare agricolă Șimnic.
În această perioadă, rapița are deja flori, astfel că temperaturile scăzute și zăpada o să pună mari probleme producției. Și culturile de floarea soarelui vor avea mult de siuferit, femierii fiind extrem de îngrijorați de această situație.
„ Am cultura de rapiță care sigur o să aibă o proporție afectată. O să se cunoască la producție. Am avut vreme cu secetă care a cauzat din nou la producție și acum gerul care urmează”, a declarat George Oprea, femier.
„Frunzele sunt mici, ca urmare a temperaturilor scăzute. Este strâmbă, îi zicem noi, ca și cum ar fi fost înțepată. Dar nu. Asta este datorită variației de temperatură. Ea a răsărit și stă demult în pământ. Când iese, e deja bolnavă. Au venit și temperaturi foarte scăzute cu zăpadă. Și astăzi am avut o mostră din ceea ce înseamnă soare, ninsoare și care a afectat extraordinar de mult plantele”, a spus un fermier.