Practicanti de arte martiale din Botosani, participanti la un stagiu international de pregatire

În perioada 12-14 oct 2012 a avut loc la Braşov stagiul internaţional de Qwan Ki Do condus de Maestrul Fondator Pham Xuam Tong centura neagră 8 Dang.

Din partea CS Dao Botoşani au participat 9 practicanţi de arte marţiale, 8 sportivi având minim centura neagră 1 Dang. Acţiunea a avut o participare numeroasă de la 20 de cluburi din ţară , fiind prezente 150 de persoane, majoritatea cu grad peste centura neagră.

Stagiul a avut 3 secţiuni:

- Prima parte Tam The ( gimnastică psihoenergetică) ce vizează tehnici de respiraţie şi concentrare , cu numeroase exerciţii de eliberare de stres, de imbunatatire a tonusului muscular si cerebral.

- A doua sectiune a cuprins arme de lemn. Aici sportivii nostrii au lucrat sabie de lemn, baston lung, long gian cu 2 si 3 elemente, bastoane scurte şi tonfa. Numarul mare de participanti a facut sala neincapatoare fiind necesara o atentie sporita in efectuarea exercitiilor predate de Maestru; involuntar acest aspect devenind un mijloc de progres.

- Sectiunea a treia , cea mai spectaculoasa , a fost a armelor taietoare si rare. Daca pina acuma era permis sa se studieze doar palosul vietnamez la aceasta actiune participând Narcis Agachi, Ciprian Corut, Curcan Razvan si Mircea Luca, incepand cu acest stagiu s-a facut initiere in studiul long gian cu 9 elemente ( sunt segmente metalice de 15 cm legate intre ele cu inele ce iau forma unui lant si care au in capat o bila sau un cutit foarte mic cu mai multe muchii taietoare. Acesta are lungimea unei persoane).



Aceasta arma a fost studiata de Victor Trofin centura neagra 2 Dang , care practică long gian cu 2 elemente de 15 ani si long gian cu 3 elemente de 5 ani. De altfel in acest stagiu a sustinul gradul de centura neagra in long gian si numai studiul asiduu din acesti ani i-a permis sa fie acceptat pt aceasta noua arma rara.

De altfel acesta este campion national de 2 ani consecutiv la lupta cu long gianul si campion mondial en titre .

O alta noutate a fost halebarda. Dupa o practica de minim 6 ani de baston si participarea la numeroase competitii interne si demonstratii, Ioan Vasilache a putut deprinde tainele acestei noi arme.

Practic in capul unui baston se ataseaza o lama taietoare curbata iar in cel opus un manunchi de muchii taietoare de maxim 15 cm. se lucreaza cu ambele capete, unul prin taiere circulara , altul prin impungere.

Dupa 13 ani de practica si studiu asupra sabiei de lemn, Eugen Turcanu centura neagra 3 Dang a primit acceptul sa invete sabie tăietoare.



Studiul asupra acesteia a fost conditionat gradul de minim 3 Dang, lucru cu sabia de lemn, participarea la numeroase competitii , stagii de pregatire interne si internationale si ….tenacitate.

,,Dupa o cariera in Qwan Ki Do de 20 de ani , am atins o implinire personala catre care tind de mult timp. Nu am stiut ca se va intimpla prea curand ;era doar un gand. Aceasta s-a întâmplat dupa maturizarea mea si a Federatiei Romane de Qwan Ki Do Doar cei mai mari in grad si mai vechi practicanti din Romania au avut onoarea sa fie initiati in aceasta arma nobila de catre Maestrul Pham Xuam Tong personal", a spus Eugen Turcanu.

In cadrul stagiului s-au mai studiat lance, topor, cutite ,sabie , cutite fluture .

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Lavrentie a impresionat o țară întreagă la „Românii au talent”. De ce nu a fost jurizat? (Video)

astăzi, 12:55

Părintele Lavrentie, cunoscut pentru pentru ingeniozitatea cu care a creat un sistem unic de clopote la Mănăstirile Sihla și Paltin-Petru Vodă, a ajuns vineri, 31 ianuarie, pe scena emisiunii &bd...

Drumul Copălău-Flămânzi supravegheat de polițiști, amenzi de 150.000 de lei!

astăzi, 12:00

Unul dintre sectoarele de drum cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere este DE 58, Flămânzi -Copălău. Pe acest tronson, în perioada 15 decembrie 2024- ianuarie 2025, s-a...

Când oamenii construiesc tezaure: Aurica Cojocariu și Maria Zoițanu (Video)

astăzi, 11:00

În satul Mihai Viteazul din județul Botoșani, tradițiile textile se mențin vii datorită muncii și pasiunii unor femei dedicate, precum Aurica Cojocariu și Maria Zoițanu. Aceste meșteșu...