Povestea lacului-fantomă al României. E mare cât un oraș, dar există doar pe hartă

Constructorul şantierului şi cei din conducere au fost arestați. Şeful şantierului a fost judecat şi condamnat la moarte, dar pedeapsa a fost comutată în 20 de ani de muncă silnică, fiind trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Unul dintre cele mai mari lacuri de pe harta României nu există în realitate. Deşi apare pe toate hărţile ţării, iar elevii învaţă despre el la şcoală, Lacul Ceauru din comuna Băleşti, județul Gorj, este de fapt o mare întindere de iarbă, tufişuri și culturi de porumb, relatează digi24.ro.

Autorităţile locale nu au făcut demersuri pentru modificarea hărţilor.

Proiectul pentru lacul de acumulare Ceauru a apărut în anul 1965. Scopul era ca apa din lac să ajute la răcirea turnurilor termocentralei Rovinari. La acea dată, au fost alocate 3 miliarde de lei pentru realizarea proiectului, iar trei sate (Bălăceşti, Ceauru şi Şomăneşti) au fost strămutate, adică peste 2.000 de familii.

Localnicii și-au demolat singuri casele, pentru a mai recupera din materiale, şi au primit diverse sume de bani de la statul român, în funcţie de gospodărie, pentru a-şi putea construi alte locuinţe în satele învecinate. Oamenii au povesit însă că li s-au pus la dispoziţie terenuri de numai opt ari, deşi înainte avuseseră suprafeţe întinse de pământ, potrivit adevarul.ro.

Ulterior, constructorii șantierului au raportat că lucrările au fost finalizate. Lacul a fost marcat pe hărți, însă în realitate banii s-au cheltuit pe altceva.

Potrivit istoricului Cornel Şomâcu, autoritățile comuniste au constatat că lucrarea era efectuată sub 40%, deşi se cheltuiseră foarte mulți bani: "Banii s-au regăsit în diverse vile ale unor directori şi oficiali ai Partidului Comunist Român de Gorj".


Constructorul şantierului şi cei din conducere au fost arestați. Şeful şantierului de atunci, Dumitru Dăncescu, a fost judecat şi condamnat la moarte, dar pedeapsa a fost comutată în 20 de ani de muncă silnică, fiind trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

"Nu am făcut demersuri pentru că nimeni nu ne-a cerut acest lucru"

La ora actuală, dacă lacul ar exista, el ar fi al şaselea ca suprafaţă din ţară, după lacul Bicaz. Potrivit adevarul.ro, lacul ar fi trebuit să aibă o suprafață de 3.000 de hectare, adică să ocupe o zonă mai mare decât municipiul Târgu Jiu.

Deşi cunosc situaţia, autorităţile locale nu au făcut niciun demers pentru ca lacul să fie scos de pe hărţi.

"Nu am făcut demersuri pentru că nimeni nu ne-a cerut acest lucru", a declarat Cătălin Stolojanu, viceprimarul comunei Băleşti, citat de digi24.ro.

Nici cei de la Servicul de Gospodărire a Apelor nu au cerut modificarea hărţilor, chiar dacă, în evidenţele lor, terenul apare ca o acumulare de apă nepermanentă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armistițiu de Paște - Putin anunță încetarea focului în Ucraina!

astăzi, 18:50

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o scurtă încetare a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paşte, începând de sâmb...

Polițiștii botoșăneni, mesageri ai bucuriei de Paște pentru copiii din Flămânzi! (Foto)

astăzi, 18:21

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au adus zâmbete pe chipurile mai multor copii din orașul Flămânzi, în ca...

Șeful Casei de Pensii anunță că vin majorări semnificative de pensii, după recalculare: “Aproape o dublare a pensiei”!

astăzi, 17:50

Vești bune pentru milioane de pensionari! Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat că toate pensiile din România sunt acoperite din buget, iar pentru unii senio...