Povestea drumului Prăjeni- Plugari continuă! DJDP luptă singură împotriva constructorului

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri rămâne singură în lupta declanşată de societatea care a viabilizat drumul judeţean Flămânzi- Prăjeni- limita de judeţ Iaşi.

Şi asta după ce, în toate cele trei procese deschise de Bitunova, judecătorii au considerat că judeţul Botoşani şi Consiliul Judeţean Botoşani nu au calitate procesuală în demersul societăţii de a recupera banii imputaţi de Curtea de Conturi pentru lucrare.

Concret, miercuri, instanţa a respins cererea societăţii Bitunova de obligare a judeţului Botoşani, a CJ Botoşani şi a Direcţiei de Drumuri la plata a peste 300.000 de lei la care se adaugă penalităţi, reprezentând lucrări suplimentare efectuate în cadrul contractului încheiat în vara lui 2013.

"Admite excepţia lipsei de calitate procesuală pasivă a Judeţului Botoşani, faţă de care respinge ca inadmisibilă cererea. Respinge cererea creditoarei (de plată a celor 308.924,93 lei plus penalităţi, n.r.). Creditoarea poate formula cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare", după cum se arată în decizia instanţei.

Contractul prevedea reabilitarea a aproximativ 30 de kilometri de drumuri judeţene, inclusiv pe sectorul Flămânzi- Prăjeni, cel care scurtează drumul spre Iaşi cu 15 kilometri şi al cărui trafic este mai degajat decât varianta prin Târgu Frumos. Aceeaşi decizie, de scoatere a judeţului Botoşani şi a CJ Botoşani din cauză, s-a luat şi în procesul în care Bitunova solicita plata a 6,8 milioane de lei la care se adaugă penalităţi, precum şi în cel în care aceeaşi societate cere peste 700.000 de lei plus penalităţi.

Toate aceste sume pe care Bitunova se consideră îndreptăţită să le primească reprezintă banii neachitaţi de DJDP pentru lucrările efectuate în cadrul lucrărilor, respectiv sumele pe care Curtea de Conturi nu a permis DJDP să le plătească societăţii deoarece inspectorii financiari au considerat că Bitunova ar fi minţit atunci când au trecut în procesele verbale de lucrări că au folosit "reciclatorul la rece"- un utilaj care fărâmă asfaltul uzat, îl mixează cu şlam bituminos şi îl toarnă înapoi.

Până la urmă, DJDP-ul a achitat doar 15 milioane din contractul în valoare totală de 22 de milioane de lei, însă din cele aproape 15 milioane, Curtea de Conturi a tăiat 5 milioane de lei. Pentru această sumă, DJDP a deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea banilor. Pentru cele 7 milioane neplătite de DJDP la care se adaugă şi costul lucrărilor suplimentare, Bitunova a deschis cele trei procese, suma cerută ajungând la 8,2 milioane de lei.

Recent, Sorin Clim, directorul DJDP, îşi exprima încrederea că instituţia va câştiga procesele cu Bitunova. Cât despre gropile rămase pe sectoarele de drum, oficialul susţinea că odată cu încălzirea vremii, drumurile vor fi peticite.

 
(drumul Prăjeni- Plugari astăzi)

 

Spune-ne opinia ta