Posturile din poliţia botoşăneană, vânate de tinerei şi persoane trecute de 50 de ani!

Vor putea impune ordinea publică tineri de nici 20 de ani sau adulţi de peste 50 de ani? Răspunsul la aceste întrebări îl vom primi pe parcursul anilor ce vor veni şi din următoarele statistici ale Poliţiei botoşănene.

Posturile scoase la concurs de Inspectoratul General al Poliţiei Române la nivelul judeţului Botoşani au atras 555 de candidaţi, care se "bat" pe doar 50 de locuri, adică 11 pe un loc.

Luni, candidaţii au avut de trecut prin proba psihologică, derulată în trei serii, în Amfiteatrul "Aurel Dorcu" al Colegiului Naţional "A.T. Laurian". Posturile scoase la concurs sunt în specialitatea ordine publică, fiind prevăzute în cadrul posturilor de poliție comunale sau polițiilor comunale. Concursul va avea loc în data de 14 mai şi va consta în evaluarea performanţei fizice, un test grilă şi un interviu pentru departajare, doar în cazul în care sunt candidaţi care au obţinut aceeaşi notă.

Ceea ce este interesant la acest concurs este vârsta candidaţilor, care oscilează între extreme. De exemplu, 41 de candidaţi au vârste de 19 şi 20 de ani, adică proaspăt absolvenţi de liceu. De partea cealaltă, cel mai vârstnic candidat pentru un post de poliţist are 53 de ani, iar un altul are 51 de ani. Trei candidaţi au 49 de ani, iar şase dintre ei au 48 de ani. Altfel spus, dacă vor reuşi la concurs, aceştia vor avea între şapte şi 12 ani de activitate în Poliţie. Asta dacă nu intervine vreo altă modificare în legislaţie. 

Potrivit Legii 223/ 2015 privind pensiile militare de stat, "vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani (...). Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu (...), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24 (...)".

După încadrarea ca polițiști, candidaţilor nu le pot fi modificate raporturile de serviciu prin delegare, detaşare, mutare şi transfer timp de cel puţin trei ani de la numirea în prima funcţie, cu excepţia situaţiei în care intervine reorganizarea unităţii.

În prezent, media de vârstă a poliţiştilor botoşăneni este de 40 de ani şi patru luni. Pe de altă parte, statisticile Inspectoratului Judeţean de Poliţie arată că infracţionalitatea a crescut în mediul rural, acolo unde sunt scoase la concurs posturile vacante de poliţişti. În 2015, criminalitatea sesizată în rural a crescut la 6.171 de fapte, faţă de 6.084 de fapte în 2014. De exemplu, anul trecut au fost sesizate 2.266 de furturi şi 31 de tâlhării.

În aceste condiţii, apare firesc întrebarea: sunt suficienţi poliţişti în rural? Sunt suficient de bine pregătiţi sa facă faţă valului de infracţiuni? Vor putea impune ordinea publică tineri de nici 20 de ani sau adulţi de peste 50 de ani? Răspunsul la aceste întrebări îl vom primi pe parcursul anilor ce vor veni şi din următoarele statistici ale Poliţiei botoşănene.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...

Programul "Prima Seră". Cum se pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie respectate!

astăzi, 09:30

Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanților, care vor să implementeze programul "Prima Seră". Cei car...

Leon Dănăilă, neurochirurgul botoșănean care a efectuat peste 40.000 de operații pe creier: ”Operez în continuare, dar nu așa de mult”! (Video)

astăzi, 09:00

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alăt...