Posibilitatea contestării notelor de către elevi nemulţumeşte profesorii botoşăneni!

O parte dintre prevederile cuprinse în noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar au stârnit  un val de nemulţumire în rândul cadrelor didactice botoşănene.

Una dintre aceste prevederi face referire la faptul că elevii şi părinţii au posibilitatea să conteste rezultatele unei evaluări scrise.

Cu alte cuvinte, dacă un elev sau părintele acestuia consideră că notarea profesorilor a fost una nedreaptă, poate cere oricând recorectarea lucrărilor, cadrul didactic trebuind să justifice de ce a apreciat lucrarea cu o anumită notă, în termen de cinci zile.

Sindicaliştii din educaţie cred că în astfel de situaţii se va ajunge la o birocratizare excesivă.

“Eu cred că orice profesor poate să justifice şi justifică elevului nota. Chiar acesta este unul dintre obiective, să îl faci pe elev să se poată autoevalua, să îl faci să conştientizeze că nota pe care a primit-o este de fapt cea pe care o merită. Nici eu nu sunt de acord cu faptul că se poate contesta nota pentru că se duce la o birocratizare excesivă de acum, să vină doi profesori, dacă nu sunt în şcoală să vină de la altă şcoală să verifice", a spus Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

În plus, acesta crede că dacă un elev ar contesta o notă ar fi în defavoarea lui.

“Din momentul în care un profesor va fi contestat la o lucrare toate lucrările vor fi cu un barem, exact la la BAC, la virgulă. Această prevedere cu contestarea notelor este cea mai mare nemulţumire a cadrelor didactice", a mai afirmat Axinte.

In situatia in care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfacatoare, elevul sau parintele, tutorele sau sustinatorul legal pot solicita, in scris, directorului unitatii de invatamant, reevaluarea lucrarii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Pentru solutionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna doua cadre didactice de specialitate, din unitatea de invatamant, care nu predau la clasa respectiva si care vor reevalua lucrarea scrisa. Media notelor acordate separat de cele doua cadre didactice este nota rezultata in urma reevaluarii. In cazul invatamantului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de catre cele doua cadre didactice.

In cazul in care diferenta dintre nota initiala, acordata de cadrul didactic de la clasa si nota acordata in urma reevaluarii, este mai mica de un punct, contestatia este respinsa si nota acordata initial ramane neschimbata.

In cazul in care diferenta dintre nota initiala si nota acordata in urma reevaluarii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptata. Calificativul sau notele obtinute in urma contestatiei raman definitive.

 

Spune-ne opinia ta