Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
Riscurile naturale la nivelul judeţului Botoşani sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol), incendii şi fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren şi cutremure de pământ).
În general, întreg teritoriul judeţului Botoşani poate fi afectat de furtuni, perioada de manifestare fiind lunile aprilie - octombrie. Acestea pot avea ca urmări: inundaţii, cauzate de scurgerile puternice de pe versanţi; accidente majore pe căile de transport; accidente industriale; emisii de gaze, explozii; avarii la locuinţele şi anexele gospodăreşti, reţelele de alimentare cu energie electrică, gaze, apă, telefonie; incendii; distrugerea culturilor agricole; pierderi în rândul animalelor.
Inundaţiile sunt specifice bazinelor hidrografice ale râurilor Prut şi Siret, de regulă fiind previzibile cu suficient timp înainte, pentru a organiza şi desfăşura evacuarea persoanelor, bunurilor materiale şi animalelor. Formele de relief ce predomină în judeţ sunt dealurile. Acestea sunt orientate în general pe direcţia N-V şi S-V, formând între ele văi largi care favorizează, în cazul căderii masive de precipitaţii, apariţia unor fenomene de inundaţii pe suprafeţe mari.
Statisticile arată că în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţa de creştere, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă.
În Botoşani, cel mai mare dezastru din ultimii 10 ani a fost reprezentat de inundaţiile din vara anului trecut. În urma fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase înregistrate în perioada iunie – iulie 2010, caracterizate prin precipitaţii însemnate cantitativ, în judeţul Botoşani au fost afectate 68 de unităţi administrativ-teritoriale, fie că a fost vorba de scurgeri de pe versanţi, fie de revărsarea râurilor Prut, Siret, Jijia şi Buhai.
Incendiile de pădure pot apărea în zonele împădurite din partea de NORD-VEST, VEST şi SUD-VEST din judeţ, mai ales în anotimpurile uscate (toamna şi primăvara) şi pe timp secetos. Suprafaţa împădurită a judeţului Botoşani, este de 48.595,40 ha . În perioada 2003 – 2009, s-au produs peste 13 incendii importante de litieră şi plantaţii.
Înzăpezirile sunt fenomene sezoniere produse de căderi masive de precipitaţii sub formă de zăpadă, fiind accentuate de condiţiile meteorologice în care se produc. Efectele imediate sunt: blocarea căilor de transport; întreruperea alimentării cu energie electrică, apă; afectarea unor activităţi industriale şi sociale; prăbuşiri de planşee şi acoperişuri. Efectele pe timp îndelungat sunt cauzate de topirea zăpezii şi producerea de inundaţii.
Alunecările de teren afectează suprafeţe însemnate de teren, producerea acestora fiind favorizată de condiţiile privind panta şi energia reliefului, substratul geologic cu alternanţe de roci permeabile şi impermeabile care dau nivele freatice şi izvoare, de perioadele de ploi abundente, procentul relativ redus de acoperire cu vegetaţie forestieră, de fenomenele de ravenare şi torenţialitate, precum şi de activitatea umană (defrişări, irigaţii, supraîncărcarea terenului cu construcţii, neîntreţinerea lucrărilor de combatere).
Se apreciază, în urma unor studii geomorfologice efectuate la nivelul judeţului că, pentru circa 70 % din suprafaţa totală, există riscul eroziunii de suprafaţă ca fenomen activ care poate determina fenomenul complementar al unor alunecări de teren, 15 – 20 % din teritoriul judeţului fiind afectat de degradări grave prin fenomene de alunecări de teren active, în curs de reactivare, sau latente. Aceste zone afectează: terenuri agricole, iniţial cultivate, astăzi păşuni, fâneţe sau neutilizabile; căi de comunicaţii de toate categoriile (comunale, judeţene, naţionale), în extravilanul sau în intravilanul localităţilor; reţele de utilităţi de transport sau distribuţie; zone construite urbane.
Urmare a aportului mare de apă din anul 2010, s-au reactivat alunecările de teren în 11 unităţi administrativ teritoriale (municipiul Botoşani, oraşul Flămânzi şi comunele Broscăuţi, Hilişeu Horia, Văculeşti, Tudora, Suharău, Băluşeni, Coşula, Copălău şi Leorda), care au pus în pericol utilităţile publice, infrastructura şi clădirile din zonele supuse alunecărilor de teren.
Reducerea efectelor acestor dezastre naturale implică studierea profundă, interdisciplinară a hazardurilor, a variabilităţii climei, a vulnerabilităţii populaţiei si economiei, a circumstanţelor concrete şi cauzelor apariţiei fenomenelor extreme şi, în mod deosebit, necesită perfecţionarea continuă a metodelor de predicţie şi a sistemelor de avertizare în scopul informării, educării şi conştientizării populaţiei despre pericolul real al acestor fenomene şi comportamentul corect în cazul manifestării lor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani va marca această zi prin organizarea mai multor activităţi care au ca scop promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor. Între orele 09.00 – 15.00, botoşănenii sunt invitaţi să treacă pragul instituţiei, cu prilejul
Zilei Porţilor Deschise, interval în care vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire a acestora, precum şi regulile ce trebuie respectate înainte, în timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani