Batrânii nostri s-au multumit doar sa se bucure de eficacitatea acestor leacuri. Azi, farmacologii, etnofarmacologii si biochimistii se întreaba: de ce aceste preparate verzi sunt bune de leac? Si tot ei au gasit raspunsurile cu ajutorul stiintei. E drept, nu chiar toate raspunsurile! Dupa cum spune Juliette Brabant – Hamonic, etnofarmacolog, "greutatea cuvintelor utilizate este, în sine, foarte importanta, întrucât modul în care este transmis remediul face si el parte din eficacitatea sa".
Împotriva arsurilor
Ca leziuni ale pielii sau mucoaselor, arsurile de gradul întâi afecteaza doar epiderma, stratul superficial al pielii. Semnele arsurii: roseata accentuata, durere si usturimi, tumefiere.
Sfaturile bunicii:
•"Pentru a calma o arsura, taiati un cartof crud în doua si frecati delicat partea vatamata. Se mai poate aplica pe arsura cartoful ras fin, învelit într-o pânza de tifon"
Explicatiile stiintei:
•În caz de arsura, durerile sunt cauzate de inflamarea tesuturilor. Pentru a calma durerea, amidonul din cartof constituie un antiinflamator foarte puternic. De aceea, cartoful se poate aplica si împotriva insolatiei.
•Înainte de orice, tineti zona arsa sub jet de apa rece si curatati, eventual, partea vatamata. Este un prim ajutor indispensabil, în scopul opririi combustiei tesuturilor. Din cauza inflamatiei rezultate în urma arsurilor, micile vase sanguine se dilata, generând roseata si durere. Apa rece contracta vasele si contribuie la oprirea inflamatiei si curatirea de impuritati.
•Atentie! Nu interveniti asupra arsurilor mai grave: ele solicita asistenta directa a medicului.
Împotriva artrozei
Artroza este o maladie degenerativa a anumitor articulatii, iar artrita este o afectiune acuta, de origine inflamatorie. Uzura si distrugerea cartilajului sunt adesea dureroase.
Sfaturile bunicii:
*"Contra crizei de guta si a durerilor provocate de reumatism, încalziti o frunza de varza pe soba sau cu fierul de calcat, înveliti-o într-o pânza si aplicati-o direct pe articulatiile dureroase".
Explicatiile stiintei:
•Gratie esentei sulfurate pe care o contine, varza atenueaza durerile reumatismale. Varza este, totodata, eficienta contra abceselor, pe punctele dureroase în bronsite si entorse, pentru a cicatriza plagile si împotriva arsurilor la stomac.
•Alta solutie: Aplicati o cataplasma de argila rece sau calda pe locul dureros, de doua ori pe zi, timp de o ora pâna la doua ore. Se pare ca argila "absoarbe" inflamatia: proprietatile sale anti-inflamatorii sunt azi universal recunoascute.
Atentie! Aceste patologii trebuie obilgatoriu sa fie urmarite de catre un medic.
Împotriva verucilor
Verucile, aceste excrescente ale pielii, sunt mici tumori benigne, cauzate de un virus. Se spune despre unele din veruci ca ar fi provocate si de factori psihici. Majoritatea verucilor trec de la sine.
Sfaturile bunicii:
• "Aruncati lânga casa un cartof sau un mar taiat în patru sau o ceapa si nu va mai gânditi la ele. Verucile vor disparea pe masura ce cartoful, marul sau ceapa vor putrezi".
• Frecati verucile cu un cartof decojit, spunând: "Cartofule, ia-mi veruca!" Sau, în fiecare seara, priviti-va verucile si "insultati-le".
Explicatiile stiintei:
• E dificil de explicat aceste remedii ciudate, despre care se spune adeseori ca "e suficient sa credem în aceste leacuri".
De multe ori, aceste remedii se bazeaza pe un transfer: negii (verucile) sunt
datiunei plante, unui animal sau altui om. Totul se joaca pe componenta
psihologica! Autosugestia poate face minuni.
Împotriva bronsitei
Cauzata de o infectie de origine bacteriana sau virala, bronsita acuta este o inflamatie a mucoaselor respiratorii, care poate fi însotita de tuse.
Sfaturile bunicii:
•"Pentru a va degaja bronhiile, consumati miere de albine, ca tare sau într-o cana de tizana"
•"Pentru a va prepara un sirop expectorant, taiati felii o ridiche neagra foarte iute, acoperiti-o cu zahar brun si lasati-o la macerat cel putin o zi. Scoateti apoi sucul din ea si luati din ora în ora, câte o lingura din acest suc, pîna la amelioarare starii cailor respiratorii"
Explicatiile stiintei
•Scopul siropului expectorant este de a favoriza evacuarea bronhiilor încarcate. Ridichea neagra este un excelent aliat: gratie derivatilor sai pe baza de sulf si a principiului sau activ (o esenta sulfurata), ridichea lupta împotriva inflamarii si distruge microbii.
•Atentie! Bronsitele trebuie urmarite pâna la vindecare, iar în bronsita cronica, nu se poate ocoli doctorul.
•Mierea este bogata în saruri minerale, oligoelemente, vitamine si acizi aminati. Ea e foarte folosirea pentru "a reîncalzi bronhiile". Având proprietati calmante, antibiotice naturale si antiseptice, mierea si-a demonstrat eficacitatea în tratarea laringitelor, faringitelor si traheobronsitelor.
Împotriva acneei
În acnee, dilatarea si cresterea secretiei glandelor sebacee conduc la un exces de sebum, care astupa porii de pe diverse zone ale pielii si, adeseori, zona respectiva se infecteaza, provocându-se eruptii vulgare de cosuri.
Sfaturile bunicii:
•"Taiati o rosie în felii foarte subtiri si aplicatile pe cosuri timp de 15 minute, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Spalati apoi locul cu apa calda si sapun"
Explicatiile stiintei:
•Tomata este una din legumele cele mai acide. Se evacueaza sebumul, iar sucul acid continut în felia de rosie asaneaza leziunile. De asemenea, datorita continutului sau bogat în vitamine, sucul de rosie are o actiune anti-infectioasa, cicatrizanta si antitoxica si permite curatarea pielii.
Împotriva sughitului
Sughitul este legat de contractii bruste si involuntare ale diafragmei. Adesea fara o cauza precisa, sughiturile pot fi provocate de iritarea unui nerv care enerveaza diafragma (nervul frenic).
Sfaturile bunicii:
•"Ca sa-ti treaca sughitul, repeta o fraza de sapte ori la rând fara a respira; bea un pahar de apa de-a-ndoaselea sau inspira profund si tine-ti aerul în piept cât mai mult timp posibil"
Explicatiile stiintei:
•Oprindu-ti respiratia sau gândindu-te la altceva, calmezi diafragma. Pe acelasi principiu se bazeaza si alte metode: pisca-te de degetul mic sau sperie-l pe cel care sughita!
•Un alt truc cunoscut, dar mai putin folosit: se poate opri sughitul rebel, punând câteva bucati de gheata pe buric! De ce? Pentru ca, din punct de vedere energetic, ombilicul este legat de diafragma si de nervul ei frenic. Gheata provoaca un soc (oprire brusca a functionarii diafragmei), care va stopa imediat contractiile.
revistavedete.ro