Pompierii botosaneni au sarbatorit 175 de ani de la infiintare, printr-o GALA de exceptie! FOTO, VIDEO

Pentru prima data in istorie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani a organizat "GALA POMPIERILOR BOTOSANENI", cu prilejul implinirii a 175 de ani de la infiintarea primei structuri militare de pompieri din Botosani. 

Joi seara, incepand cu ora 18:00 si pana la ora 20:30, conducerea ISU Botosani si-a premiat colaboratorii, fostii angajati si conducatori, dar si pompierii cu rezultate sportive. Gala a avut parte si de cateva momente artistice, dans, muzica usoara, muzica populara, dar si muzica instrumentala. Alaturi de pompieri, in aceste momente de sarbatoare, au fost si membrii familiei.



La eveniment au fost prezenti prefectul Costica Macaleti, subprefectul Gelu Tiganuca, dar si Radu Judele, administratorul public al judetului, şefi ai structurilor din cadrul MAI, Razvan Rotaru, comisarul sef al Garzii de Mediu, Mihai Platon, seful Inspectoratului de stat in constructii, Au lipsit reprezentantii Primariei Botosani, precum si de la alte institutii ale statului, care nu si-au trimis nici macar un angajat pentru a primi o diploma din partea pompierilor.

"Nu vreau sa spun ca institutiile care nu au raspuns invitatiilor noastre ne privesc cu indiferenta. Nu. Oricum noi, pompierii, si ma uit in ochii colegilor, ne vom face datoria si cand vom merge la interventie nu le vom cere nici plicul cu spaga si nici nu le vom da raspuns prin sms", a reactionat colonelul Radu Anton.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu si-a amintit de iarna anului 2012, atunci cand a fost amenintat de ministrul Mircea Dusa ca va fi demis, dar si cum impingea masina pentru a o scoate din zapada. A amintit si de Luca, baietelul oparit in acea iarna, care a avut nevoie de interventia elicopterului SMURD.

Incendiul devastator din 1887, amintit in timpul galei

In startul "Galei pompierilor botosaneni",  prof. Ştefan Cervatiuc a citit un articol din ziarul local "Vocea Botoşanilor", care pe 7 iunie 1887 relata despre incendiul de pe 3 iunie.



O zi liniştită a unei veri toride.  Nimic nu prevestea ce avea să se întămple în acea zi, ce avea să intre în istoria României şi care avea să schimbe nu doar faţa oraşului ci şi economia şi viaţa oamenilor. Puţin dupa ora 13.00 un grajd, în vecinătatea căruia erau şi nişte barăci de lemn, este cuprins de flăcări. Vântul puternic aruncă limbi de foc peste imobilele din preajmă şi cu fiecare clipă ce treacea casele se făceau scrum sub puterea flăcărilor. În scurt timp, incendiu care a pornit de la grajul aflat dincolo de cimitirul Eternitatea, a ajuns tocmai până în preajma Bisericii Uspenia, adică în cealaltă parte a oraşului. 

Ziarul local din acea vreme Vocea Botoşaniului scrie că...  “Arareori s-a vedzut un incendiu mai înfiorător, un dezastru mai îngrozitor. Pornit de la extremitatea partei nordice a oraşului, din un grajdu, a lipit de nisce case-baratce, un timp prea scurt a cuprins toată partea nord-estică, întinzându-se cu o furoe înspăimântătoare. În timp de 6 ore sute de case au fost consumate de flăcări, reduse-n cenuşă. Vântul ce sufla de la nord spre sud-est cu multă vehemenţă, ridica în adevărate cicloane flăcările, transporta acoperimintele aprinse la mari distanţe şi distribuia focul asupra oraşului cu un capriciu iumitoriu. În timp de 2 ore strade întregi au fost reduse-n ruine."



Zadarnice erau  încercarile disperate ale oamenilor de a se lupta cu focul şi zadarnice au fost încercările de a mai salva câte ceva din agoniseala de o viaţă a lor. Aproape 1500 de familii au rămas atunci fără acoperiş deasupra capului, peste 450 de case fiind făcute scrum.   

Abia după trei zile de infern a fost stins şi ultimul jăratec, de o ploaie ce a durat mai bine de trei ore. Atunci s-au făcut scrum şi casele din preajma Bisericii Ospenia, zona unde astăzi se află Centrul Istoric al municipiului Botoşani. Zece ani mai târziu casele au fost reconstruite. De această dată din cărămidă pentru a fi mai rezistente.

Pe 13 septembrie, la ora 10.00, de Ziua Pompierilor din România, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar. 

Redactia Stiri.Botosani.ro le ureaza pompierilor botosaneni un sincer "LA MULTI ANI!"

VIDEO:

GALERIE FOTO:














































































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii vor plăti mai mult pentru un aliment, începând de luna viitoare!

astăzi, 11:52

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context...

Locuințe pentru specialiști: Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani! (foto)

astăzi, 10:40

„Construirea de locuințe pentru specialiști face parte din programul pe care l-am propus și implementat la Consiliul Județean. Am depășit toate piedicile birocratice pentru cel de-al doile...

Indieni identificați cu ajutorul termoviziunii, opriți la frontieră!

astăzi, 10:00

Sâmbătă, 12 octombrie a.c., în jurul orei 00.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iaşi, aflați în executarea ...