Polițiștii botoșăneni reclamă condițiile de cazare în locuințele de serviciu și indemnizația insuficientă pentru plata chiriilor. Aceștia susțin că proiectul legislativ care plafonează cheltuielile din sistemul bugetar va accentua problemele și va descuraja viitoarele generații să activeze în sistemul de ordine publică și apărare.
Nemulțumirile legate de indemnizația acordată pentru cazarea polițiștilor repartizați la depărtare de domiciliu au fost prezentate de președintele Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual (SPPC) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, în ședința de marți a Comisiei de Dialog Social.
„Se spune că polițiștii și militarii beneficiază de chirie. Ei nu vor neapărat să beneficieze de chirie, dar vor să beneficieze de posibilitatea de a locui acasă la mama, la tata, la frate, la soră. Dar el a terminat școala și l-a trimis în țară. Ia maxim 50% din chirie, ceea ce înseamnă 400 de lei. Nu este un avantaj această chirie. Această chirie este dată tocmai pentru a asigura statului posibilitatea de veni, ori cu această chirie nu se poate locui nicăieri. Acum când vine actul normativ și va plafona așa zisa indemnizație, beneficiu, drept, la valoarea din decembrie 2023, vă dați seama în 2025 nu știu dacă se va realiza ceva”, a afirmat Marcel Corneanu, liderul SPPC.
În completare, un alt sindicalist a ridicat problema condițiilor inadecvate din locuințele de serviciu pe care autoritățile locale le pun la dispoziția polițiștilor.
„Locuințele astea de serviciu sunt insalubre. S-ar scuti niște bani dacă ele ar fi dotate corespunzător, să se poată locui în ele. Să aibă toate utilitățile. Eu făcusem o propunere și mă puneam la dispoziție pentru o vizită în teritoriu, să trecem în revistă toate posturile de poliție, să vedem stadiul lor de funcționare. Când eram în activitate și am făcut o asemenea propunere, cineva chiar mi-a dat în obraz”, a spus Virgil Bordei, președintele Confederației „Meridian”, afiliată Sindicatului „Pro-Lex” din Poliție.
Reprezentanții polițiștilor din Botoșani au subliniat că proiectul cunoscut ca „ordonanța austerității” va produce efecte dezastruoase în structurile de ordine publică și apărare, care se confruntă deja cu deficit de personal, discriminare salarială și scăderea puterii de cumpărare.