Poliţiştii botoşăneni lămuresc speculaţiile şoferilor: Nici un conducător auto nu are dreptul să ceară documentele poliţistului care l-a oprit!

Poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani au lămurit o dezbatere lansată cu ceva vreme în urmă în spaţiul public privind obligativitatea sau nu a agenţilor rutieri de a le prezenta, la cerere, şoferilor documentele de serviciu. 

Unii participanţi la trafic au lansat ideea că poliţiştii trebuie să ofere legitimaţia şi ordinul de serviciu, dacă acestea le sunt solicitate de către conducătorii auto pe care îi opresc. 

Poliţiştii spun că legislaţia nu prevede o asemenea obligativitate, ci doar obligativitatea declinării calităţii oficiale în baza căreia a oprit autovehiculul în momentul în care interacţionează cu şoferul. 

"Documentele, precum ordinul de serviciu, omologarea aparatului radar pot fi verificate, conform legii, doar de superiori sau, după caz, de instanţă în cazul unei contestaţii depuse. Şoferul nu are dreptul de a le solicita agentului"; a declarat Ionuţ Apostol, purtător de cuvânt al Serviciului Rutier. 

De asemenea, un alt mit demolat de agenţii rutieri este cel al acţiunilor de oprire a unei maşini în trafic. Unii şoferi susţin că poliţiştii pot opri maşini doar în cazul unei acţiuni cu tematică sau a unui ordin de serviciu. Conform legislaţiei, poliţiştii rutieri pot opri orice autovehicul în orice moment, fără a exista o acţiune tematică. 

O altă problemă de care se izbesc şoferii este cea a prelungirii duratei suspendării permisului după depunerea unei contestaţii în instanţă ce a fost respinsă. Unii şoferi predau cu întârziere permisul, după ce le-a fost înapoiat în timpul procesului, din cauza faptului că aşteaptă comunicarea sentinţei acasă. Poliţiştii calculează termenul de 30 de zile pentru predarea permisului de la data rămânerii definitive şi irevocabile a sentinţei, şi nu data comunicării acasă. Conform prevederilor, contravenientul se obligă să urmărească stadiul procesului şi astfel, dacă nu se încadrează în termenul de 30 de zile, perioada de suspendare se prelungeşte. 

Pe de altă parte, modificările legislative aduc şi veşti bune pentru şoferi. Aceştia nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor asigurarea obligatorie sau rovinieta. Acestea nu fac parte din categoria documentelor obligatorii, însă se sancţionează dacă maşina nu este asigurată sau dacă circulă pe un drum din categoria celor pentru care este necesară taxa de drum. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am 25 de ani de poliție, dar în viața mea n-am văzut așa ceva! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La marginea drumului, un domn în vârstă meșterea la o Dacia 1310, care se stricase. Capota ridicată, trusa de scule pe jos, chin mare. Oprește un Mercedes cu trei tineri la bord....

Calendar ortodox, 20 ianuarie: Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin şi Rim

astăzi, 07:00

Sfântul Cuvios Eftimie († 473) a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395), ajungând până în zilele împăratului Leon I (457-474). El era de...

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...