Poliţiştii botoşăneni, alături de elevi în campania ŞCOALA ALTFEL - SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!

Sub egida campaniei "ŞCOALA ALTFEL - SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!", poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Botoşani se vor întâlni, în perioada 1-5 aprilie a.c., cu sute de copii din grădiniţele şi şcolile din judeţ.

 Săptămâna "ŞCOALA ALTFEL" are în program, pentru cei mici, dezbateri, filme educative şi diverse activităţi de educaţie anti-infracţională şi anti -victimală.

 Cu această ocazie, poliţiştii vor purta discuţii tematice şi vor distribui materiale cu recomandări pentru prevenirea absenteismului şcolar, delincvenţei juvenile, violenţei în şcoli, victimizării minorilor.

 Pe parcursul întregii perioade, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate vor prezenta elevilor din şcolile botoşănene filmul educativ "Cheia e la tine!", pe marginea căruia vor avea loc dezbateri cu cei mici, privind prevenirea delincvenţei juvenile. 

 În data de 2 aprilie, la sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Botoşani, 10 elevi de la  liceele botoşănene vor petrece câteva ore în "umbra" unui poliţist în cadrul Programului internaţional de orientare profesională pentru elevi "Job Shadow Day".

  Astfel tinerii vor avea o experienţă concretă în  cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului Poliţiei Rutiere, Serviciului de Ordine Publică şi Serviciului de investigaţii criminale, învăţând mai multe despre activităţile, îndatoririle şi responsabilităţile de la locul de muncă prin interacţiunea cu poliţiştii. 

 Această serie de acţiuni se înscrie în demersul organizat la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

 POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:

Recomandări pentru copii, pentru a evita implicarea în săvârşirea unor fapte care contravin legii:

Deplasaţi-vă la şi de la şcoală pe drumurile cunoscute şi de preferinţă împreună cu alţi colegi sau cu un adult.

Pe stradă sau la locul de joacă, evitaţi să intraţi în vorbă cu persoane necunoscute.

Chiar dacă vă promit anumite lucruri, refuzaţi să le însoţiţi!

Dacă aveţi la voi telefon mobil sau bani, este bine să nu vă lăudaţi cu ele. Există şi persoane răuvoitoare, care vi le pot fura.

Nu povestiţi altor oameni despre bani sau obiecte de valoare pe care le aveţi în casă. Nu spuneţi străinilor ce program au părinţii şi adresa unde locuiţi.

Dacă aveţi neînţelegeri cu colegii, la şcoală sau la locul de joacă, nu trebuie să le vorbiţi urât sau să îi loviţi. Dacă nu reuşiţi să vă înţelegeţi stând de vorbă, retrageţi-vă sau solicitaţi ajutorul unui profesor sau unui părinte.

Atunci când vă aflaţi în pericol sau când vedeţi alţi copii în dificultate, anunţaţi imediat Poliţia, sunând la numărul 112!

Sfaturi pentru părinţi:

Învăţaţi-l pe cel mic cum să circule pe stradă, să fie atent la numărul mijloacelor de transport, să cunoască împrejurimile casei, cartierul şi drumul spre şcoală.

Stabiliţi împreună cu copilul reguli clare:
- să vă spună când iese din casă/ curte, sau dacă vrea să meargă undeva după ore;
- să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute;
- să nu accepte să plece, pe jos sau cu maşina, împreună cu persoane pe care nu le cunoaşte;
- să nu accepte cadouri (dulciuri, jucării) de la străini fără acordul dumneavoastră.

Evitaţi accidentele rutiere, învăţând şi respectând regulile de circulaţie!

Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stângă, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.

Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor, deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor.

Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea. Nu fugiţi, dar nici nu prelungiţi timpul de traversare şi nu vă opriţi fără motiv pe partea carosabilă.

Culoarea verde a semaforului arată că se poate traversa în siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi.

Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare.

ATENŢIE! Daca se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

Aşteptarea autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor se face numai în staţii, pe trotuare sau refugii. Staţi cât mai în interiorul refugiului de tramvai şi nu aproape de marginea acestuia. După coborârea din mijloacele de transport în comun nu se traversează prin faţa sau spatele acestora.

ATENŢIE: Strada nu este loc de joacă.

Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice ori în imediata lor apropiere!

Până la împlinirea vârstei de 14 ani, copiii nu au voie sa circule cu bicicleta pe drumurile publice. Chiar dacă ai peste 14 ani, evită zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens.

Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare. Nu vă deplasaţi cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit Cornel Oțelea, cel mai titrat handbalist al României!

astăzi, 17:56

Decesul a fost constatat la ora 05:00, la Spitalul Militar din București. Trecerea în neființă a fiului, deces survenit acum mai bine de doi ani, și-a lăsat amprenta asupra fostului mare sp...

„Jurnalul unui călător”, cartea-omagiu a lui Cătălin Mihai Alexa, va fi lansată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:10

Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea „Muzicieni de ieri și ...

(P) Jocurile de noroc în cultură și cinematografe

astăzi, 16:18

E suficient să spui “cazinou” și imaginea care ne apare imediat în minte e un mix de lumini strălucitoare, dealeri eleganți și mese cu jetoane colorate. Cam toți ne-am uitat la...