Poliţele de viaţă vor fi încheiate numai după evaluarea financiară a clienţilor

Poliţele de viaţă vor fi încheiate numai după evaluarea financiară a clienţilor
Companiile care practică asigurări de viaţă vor fi obligate, din luna septembrie 2011, să analizeze situaţia şi nevoile financiare ale viitorilor clienţi pe baza unui chestionar şi să le recomande acestora soluţii în concordanţă cu acestea, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Analiza se va efectua prin intermediul unui "formular de analiză a nevoilor clienţilor", care va fi prezentat la primele întâlniri cu potenţialul client. 

Ordinul CSA 11/2010 pentru completarea normelor privind informaţiile pe care asigurătorii şi intermediarii în asigurări trebuie să le furnizeze clienţilor stipulează că pe baza rezultatului analizei, asigurătorii vor prezenta o recomandare scrisă clienţilor, iar soluţia propusă trebuie să fie în concordanţă cu acesta, scrie Puterea.

Formularul va conţine datele personale ale clienţilor şi situaţia familială a acestora, relevante pentru identificarea nevoilor (nume, prenume, adresă de corespondenţă, e-mail, telefon, profesie, stare civilă, date despre şoţ/soţie şi copii), informaţii despre situaţia financiară prezentă (venituri, cheltuieli, venit disponibil) şi obiectivele financiare pe termen lung ale clienţilor şi prioritizarea acestora.

În cazul în care poliţa este una de tip unit-linked (cu componentă investiţională) sau index-linked (care garantează returnarea capitalului investit plus un randament minim garantat), în vederea evitării asumării prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decât toleranţa clientului, în formularul de analiză va fi inclusă o secţiune aparte, de determinare a profilului de risc al clientului, pe baza căruia se va recomanda un tip de contract de asigurare şi fond de investiţii potrivite profilului de risc rezultat.

"Înainte de încheierea unui contract de asigurare de viaţă, în momentul prezentării unui fond de investiţii asociat unei poliţe de asigurare de tip unit-linked, clientului îi va fi înmânat prospectul fondului de investiţii în care vor fi investite primele de asigurare", se precizează în ordin.

În prospect, asigurătorul va prezenta o serie de informaţii minimale, respectiv definiţii pentru cei mai importanţi termeni (activul total şi net al fondului, administratorul, benchmark/indice de referinţă, instrumentele financiare, unitatea de fond, performanţa), politica de investiţii, benchmark (un standard sau un indice de referinţă faţă de care se compară performanţa fondului de investiţii în care vor fi investite primele de asigurare) şi limitele pe clase de active din care să reiasă profilul de risc al fondului. De asemenea, societatea va prezenta durata de investiţie minimă recomandată, nivelul şi structura taxelor, precum şi garanţiile asigurătorului. În plus, asigurătorul îşi va declina responsabilitatea referitoare la garantarea unor performanţe viitoare bazate pe realizările anterioare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
14

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
29

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
23

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...