Plăteşti cu CARDUL? De acum comercianţii au LIBER să te TAXEZE suplimentar fără să ştii!

O Ordonanţă de Urgenţă care transpune în legislaţia locală prevederile unei Directive Europene în domeniul protecţiei consumatorilor deschide comercianţilor români posibilitatea de a suprataxa plăţile cu cardul, acţiune până acum interzisă prin lege.

O nouă lege ar putea face probleme clienţilor la plata cu cardul

O lege menită să protejeze consumatorii din România are toate şansele să aibă un efect invers. Plata cu cardul ar putea fi suprataxată, deşi o lege din 2009 interzice această practică, informează Economica.net.

"De curând a intrat în vigoare OUG 34/2014 care transpune Directiva 2011/83/EU privind drepturile consumatorilor. Aceasta conţine un articol care ar putea produce consecinte negative pentru consumatorii romani, obligandu-i sa suporte comisioane la platile cu cardul, în condiţiile în care în prezent perceperea unor astfel de comisioane este interzisă. În România OUG 113/2009 prin care s-a transpus Directiva Serviciilor de Plăţi spune foarte clar: «Beneficiarul unei plăţi nu poate să ceară un preţ mai mare în funcţie de instrumentul cu care se face plata». Aceasta înseamnă că niciun comerciant din România nu poate să ceară o taxă când spui că plăteşti cu cardul. Dar am avut multe situaţii, mai ales în mediul online, când se spune de exemplu «dacă vrei să plăteşti cu cardul ai o taxă de rezervare», tot de felul de subterfugii. Atât timp cât această taxă de rezervare se aplică şi când plăteşti în numerar sau din cont, nu este discriminare, dar în momentul în care o anumită taxă se aplica numai când plăteşti cu cardul, aceea este ilegală conform legislaţiei din România", explică, pentru ECONOMICA.NET, Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Problema apare la articolul 19 al OUG 34/2014 care arată că "Se interzice profesioniştilor să perceapă de la consumatori comisioane aferente utilizării unui anumit mijloc de plată care depăşesc costul suportat de profesionist pentru utilizarea unor astfel de modalităţi de plată".

Cu alte cuvinte, comercianţii au dreptul să perceapă comisioane suplimentare cu precizarea că aceste comisioane nu pot depăşi un anumit nivel, aceasta în condiţiile în care o lege din 2009 arată în clar că niciun comerciant nu poate suprataxa clientul în funcţie de modalitatea de plată.

Şi Protecţia Consumatorilor admite că noua lege deschide posibilitatea introducerii unor comisioane, însă precizează că aceste comisioane nu pot avea legătură cu costurile suportate de comerciant în legătură cu banca, ci cu alte tipuri de costuri.

În interpretarea ANPC, comercianţii vor putea suprataxa orice formă de plată (deci inclusiv cu cardul) cu o sumă care să reprezinte cel mult echivalentul costurilor pe care respectivul comerciant le are cu gestionarea celei mai puţin costisitoare dintre formele de plată acceptate.
Sursa: Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță că se taie în carne vie în sistemul bugetar: ”Indiferent de obstacole o duc la bun sfârșit”!

astăzi, 15:15

Premierul Marcel Ciolacu susține că restructurarea aparatului bugetar este o prioritate asumată inclusiv de el în fața Parlamentului, și o va duce la capăt indiferent de obstacol...

Tarife majorate pentru serviciile oferite de Școala Populară de Arte din Botoșani!

astăzi, 14:55

Consilierii județeni au fost convocați în ședința ordinară aferentă lunii ianuarie. Aceasta va avea loc pe 29 ianuarie, de la ora 10:00. Aleșii de la județ vor avea de votat dacă apr...

Măsuri dispuse la nivelul județului Botoșani privind minivacanța de Ziua Principatelor Unite! (Video)

astăzi, 14:40

Pompierii, polițiștii, jandarmii și polițiștii de frontieră vor fi la datorie, în minivacanța prilejuită de Ziua Principatelor Unite, astfel încât botoșăneni să petreacă ...