PFA si contributiile sociale 2015: Care sunt cotele obligatorii si optionale anul acesta?

Persoana fizica autorizata trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza un impozit de 16%. In plus, aceasta categorie de contribuabili are de achitat si anumite contributii. Unele dintre acestea sunt obligatorii, in timp ce altele sunt optionale. Cotele contributiilor, valabile in acest an, au fost stabilite recent prin legea bugetului de stat pe anul 2015 si legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform reglementarilor in vigoare, persoanele fizice autorizate sunt obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale (pensii) si contributii de asigurari sociale de sanatate.

Pe langa aceste doua contributii obligatorii, mai exista si unele contributii optionale, pentru care persoanele fizice autorizate pot sa opteze. Este vorba despre contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS).

Cotele acestor contributii, valabile in 2015, au fost stabilite prin Legea nr. 186/2014 a bugetului de stat pe 2015 si Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurarilor sociale.

Contributia la pensie - CAS de 26,3%

Cota contributiei de asigurari sociale (CAS) pe care PFA o datoreaza la sistemul de pensii este de 26,3% si se aplica asupra venitului declarat, adica venitul pentru care doreste sa se asigure. Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform Legii nr. 187/2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 2 ianuarie 2015, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat a fost majorat cu peste 100 de lei.

Astfel, pentru anul fiscal 2015, castigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, in urcare de la 2.298 lei, cat a fost in 2014.
In aceste conditii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 845,25 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei.
Aplicand cota CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA va plati la pensie minimum 220,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%) si maximum 3.175,725 lei (5 x 2.415 lei x 26,3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.

De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Contributia la pensii se plateste trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Ce categorii de PFA nu platesc CAS?

Contributia de asigurari sociale este obligatorie, insa nu pentru toate categoriile de PFA. Concret, exista cateva categorii de PFA care nu contribuie la pensii.

Pe aceasta lista se inscriu contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2.415 lei = 845,25 lei).

De asemenea, nici persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj nu trebuie sa mai plateasca CAS pentru veniturile obtinute ca PFA.

Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii, precum si pentru persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

CITESTE MAI DEPARTE

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără apă pe timp de noapte din cauza ”consumului ridicat din ultimele zile”: Zonele afectate!

Sunday, 22 December 2024

Nova Apaserv Botoșani anunță că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapt...

”Intrigă și iubire”, spectacolul care intră în istoria Teatrului din Botoșani!

Sunday, 22 December 2024

Revenirea în bătrânul și elegantul Teatru, după un deceniu de ”exil”, a însemnat și o nouă premieră a actorilor botoșăneni, cu un spectacol în regia lui Dum...

Tragedie în Turcia: Un elicopter medical s-a lovit de clădirea spitalului din curtea căruia decolase, patru oameni au murit!

Sunday, 22 December 2024

Patru persoane au murit duminică, într-un accident aerian în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanţă a intrat în coliziune cu o clădire a unui spital şi s-a pr...