Peste 90 la sută dintre comunele României sunt în insolvenţă

Peste 90% din comunele din România sunt în acest moment în insolvenţă, din cauza lipsei de lichidităţi ÅŸi a imposibilităţii de a-ÅŸi plăti datoriile, a declarat, ieri, Gheorghe Piperea, partener coordonator la societatea de avocatură "Piperea ÅŸi AsociaÅ£ii".
 
"Aceste comune sunt în insolvenţă, ÅŸi nu în criză financiară, cum se afirmă. Primăriile sunt în faliment, pentru că datoriile lor depăşesc cu mult posibilitatea de a mai aduce venituri la bugetul de stat. Un exemplu este comuna Odorhei. De asemenea, Primăria Aninoasa a fost declarată în insolvenţă, prin decizie a primarului din Hunedoara", a spus Gheorghe Piperea, cu ocazia unei întâlniri pe tema insolvenÅ£ei administraÅ£iilor publice locale.
 
"Considerăm că apariÅ£ia OrdonanÅ£ei de Urgenţă 46/2013 (ordonanÅ£a care stabileÅŸte cadrul general ÅŸi procedurile colective pentru acoperirea pasivului unităţilor administrativ-teritoriale aflate în criză financiară sau în insolvenţă - n.r.) este un moment de cotitură în relaÅ£ia comercială dintre administraÅ£iile publice locale ÅŸi creditorii acestora. Această ordonanţă este, din păcate, una dintre cele mai proaste reglementări pe care le-am văzut în ultima vreme privind unităţile teritorial-administrative", consideră Gheorghe Piperea, care a subliniat că reglementarea are "multe vicii de procedură, în ceea ce priveÅŸte răspunderea persoanelor care au contribuit la apariÅ£ia insolvenÅ£ei".
 
Astfel, în cazul în care primăria unui oraÅŸ intră în insolvenţă, aceasta nu mai poate fi ordonator principal de credite, iar cei care le conduc îÅŸi pierd atribuÅ£iile de a le mai administra financiar, dar îÅŸi exercită în continuare celelalte atribuÅ£ii.
 
"De exemplu, la Primăria BucureÅŸti, în cazul insolvenÅ£ei, nu înseamnă că primarul Oprescu nu se va mai putea ocupa în continuare de administrarea spitalelor, mai ales că este ÅŸi doctor, dar nu va mai fi ordonator de credite. Demnitatea de primar a devenit periculoasă, pentru că, dacă nu se declară insolvenÅ£a primăriei la timp, potrivit ordonanÅ£ei, primarul poate face chiar închisoare", a arătat avocatul Piperea.
 
La rândul său, avocatul Alexandru Dimitriu consideră că "legea pare a fi făcută de un nejurist", când face referire la modalităţile privind denunÅ£area contractelor ÅŸi acordarea despăgubirilor, cât ÅŸi în ceea ce priveÅŸte mijloacele procedurale privind contestarea denunţării contractelor.
 
"Primarii nu vor mai fi atât de doritori să ocupe funcÅ£ii, dacă vor trebui să răspundă ÅŸi pecuniar pentru acÅ£iunile lor ÅŸi pentru crearea de prejudicii financiare. Cred că ar trebui să răspundă pentru situaÅ£ia de insolvenţă creată unei primării ÅŸi cel care a dat un ordin politic celui care conduce primăria să acÅ£ioneze într-un anumit mod, deci care a condus la intrarea în insolvenţă a unităţii teritorial-administrative respective", a arătat Dimitriu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Obiecte tradiționale expuse de Muzeul de Istorie din Botoșani la o expoziție din Craiova! (foto)

astăzi, 15:51

Muzeul JudeÈ›ean de Istorie din BotoÈ™ani a participat la vernisajul expoziÈ›iei etnografice „Tehnici tradiÈ›ionale de realizare a scoarÈ›elor în România È™i Republica Moldova”...

Scandalagii amendați de jandarmi la Zilele Municipiului Dorohoi!

astăzi, 15:05

Vineri seară, pe timpul executării misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Dorohoi, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, pentru ca manif...

Zilele Municipiului Dorohoi: Andra a făcut show în prezența a sute de spectatori! (foto, video)

astăzi, 13:47

Startul evenimentelor a avut loc cu numeroase programe artistice susÈ›inute de grupuri vocale, tineri artiÈ™ti È™i soliÈ™ti vocali din oraÈ™, ce au încântat pe cei prezenÈ›i prin muzică È...