Permisul auto ar putea fi suspendat pentru cei care nu isi achita amenzile de circulatie

Permisul auto ar putea fi suspendat pentru cei care nu isi achita amenzile de circulatie
Cei care nu isi achita amenzile rutiere in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal si nu face dovada achitarii amenzii risca sa isi piarda dreptul de a conduce autovehicule, potrivit unui proiect de modificare a Codului rutier, lansat in dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor. De asemenea, proiectul MAI propune ca masinile inmatriculate in alte state sa nu mai poata fi conduse in Romania decat 30 de zile.

Codul rutier ar putea fi modificat prin OUG, proiectul acestui act normativ fiind publicat vineri pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor.

Proiectul de OUG propune introducerea unei noi reglementari care stabileste ca Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal.

Astfel, Odata cu constatarea contraventiei si aplicarea amenzii, in situatia in care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completeaza in procesul verbal si instiintarea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule.

Potrivit reglementarilor propuse de MAI, suspendarea permisului auto ar urma sa inceteze:

la data prezentarii dovezii de achitare a amenzii la sediul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta la data achitarii amenzii prin Ghiseul virtual de plati in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta modalitate decat cele mentionate deja.Reguli mai dure pentru masinile inmatriculate in alte state

Proiectul de OUG publicat vineri de MAI revine si asupra problematicii masinilor inmatriculate in alte state, dupa ce anul trecut a existat un proiect de lege care propunea noi reglementari in acest domeniu.

MAI propune acum ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania, sa poata circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului.

De la aceasta regula ar fi exceptate doar patru categorii de autovehicule si anume:

cele conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare; cele cu care se efectueaza, in conditiile legii, transport rutier public de marfuri sau persoane ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere; cele conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare /care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare; cele utilizate in baza unui contract de leasing.Depasirea termenului de 30 zile ar urma sa fie sanctionat cu amenzi din clasa a III de sanctiuni, la care sa adauga retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numar de inmatriculare.

Va reamintim ca in luna aprilie a anului trecut a existat un proiect de lege care stabilea ca autoturismele inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta sau resedinta normala in Romania, vor putea circula in Romania pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului intr-un an calendaristic.

Noi obligatii pentru romanii care conduc masini inmatriculate in alte state

MAI propune prin proiectul de OUG publicat vineri si o serie de noi obligatii pentru romanii care conduc autoturisme inmatriculate in alte state.

Asfel, conform propunerilor MAI, persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania, care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, vor trebui sa prezinte, la cererea politistului rutier, pe langa documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, si un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul.

Acest document va fi insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.

Proiectul de OUG care modifica din nou Codul rutier poate fi consultat in fisierul atasat.

Atentie! Reglementarile prezentate mai sus nu se aplica inca, ele fiind doar in stadiul de proiect.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
39

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
26

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
32

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...