Perla turistică din coasta Botoşanilor, fără mijloc de transport public: "Parcă suntem un sat fără câini şi fără stăpân" - FOTO

Perla turistică din coasta Botoşanilor, fără mijloc de transport public: "Parcă suntem un sat fără câini şi fără stăpân" - FOTO

 Batranii merg 2 km pe jos pana la un mijloc de transport  Ionut Tabultoc

Chiar dacă pare greu de crezut, dupa cazul soferului care a fost prins de politistii botosaneni in timp ce facea piraterie auto, amendat de trei ori pentru circul pe care l-a facut (detalii aici), mai multi cititori ai site-ului Stiri.Botosani.ro i-au luat apararea. 

Nu pentru ca ar fi de acord cu pirateria auto, ci pentru ca locuiesc in satul Agafton, comuna Curtesti, si nu au cu ce ajunge acasa din municipiul Botosani decat cu acesti pirati auto, neexistant cursa judeteana pana acolo. Iar ca sa mearga cu o masina taxi ar plati 25 de lei. "Nu ai transport in comun pana in localitatea Agafton. Daca ai si un copilas mic si mai ai si o vreme urata, ce faci, cum ajungi pana in sat? Daca mergi cu un maxi-taxi trebuie sa cobori la Baisa (stana) si de acolo o iei la pas pana in sat si mai ai si ceva maidanezi pe traseu, care se iau de tine. Si sunt multe alte localitati din Botosani unde nu ajung asa zisele maxi-taxi, iar singurul transport ramane cel cu piratii auto", scrie o cititoare pe forumul publicatiei Stiri.Botosani.ro.

Si nu vorbim de vreun catun in marginile nestiute ale Botosanilor, ci de un sat aflat la numai 10 kilometri de orasul-capitala de judet!

Oamenii din Agafton povestesc ca, pentru a ajunge in municipiul Botosani, sunt nevoiti sa mearga pe jos 2 km pana la drumul european Botosani - Suceava, iar acolo asteapta fie o ocazie - adica un pirat auto -, fie mijloacele de transport care vin de la Suceava sau de la Vladeni.

"Merg pe jos pana la soseaua principala si de acolo luam ocazie. E normal asa ceva? De cate ori i-am spus domnului viceprimar, care e de aici din sat de la noi, sa puna o cursa, ca merge lumea. Am nevoie si eu de mancare. Sunt batrana si nu mai pot merge 2 km pana la strada. Drumul este asfaltat, e bun, de ce nu se pune o cursa? A fost un transport, dar l-au scos, ca cica nu vine lumea. Dar daca vii la o ora dimineata, la amiaza si la o ora seara, lumea stie. Cum la Manastirea Doamnei este, peste tot este, si noi... parca suntem un sat fara caini si fara stapan. Ce inseamna asta? Eu pensia o iau din oras. Postasul imi aduce tarziu si acum ma duc in oras sa iau pensia. Pana la sosea nu mai pot merge ca ma dor picioarele. Mai dau la ocazie 10 lei si ma aduce cu bagajul pana acasa", ne-a povestit cu naduf Lucretia Asandei, in varsta de 75 de ani.


Copiii infrunta pericolele: "Pana la stana acolo, sus, sunt caini. E periculos si cu astia la ocazie, ca nu stii peste cine dai" 


Problema este si mai dificila pentru elevii care fac naveta zilnic de la Agafton la Botosani. Sunt nevoiti sa se trezeasca de la ora 6:00 si merg pe jos, pe intuneric si pe un drum pe care isi fac veacul cainii hoinari, pana la soseaua principala. Inclusiv reporterul Stiri.Botosani.ro a fost atacat de mai multi caini in timp ce incerca sa fotografieze drumul spre Agafton. (foto jos)




Cezar Hotinceanu are trei copii. Doi invata la scoala din Manastirea Doamnei, acolo unde elevii sunt dusi cu microbuzul scolar, insa fata cea mai mare invata in Botosani, in clasa a X-a. Barbatul povesteste ca face rost de bani cu greu pentru a-i putea plati fetei naveta. In plus, copila trebuie sa mai mearga si singura pe jos, pana la "ocazie".

"Fata mea face naveta cu ocazie, in fiecare dimineata. Se trezeste la ora 6:00, iar la 6:30 trebuie sa plece din casa. Plateste 6 lei pe zi dus-intors, pana la strada sus. Am un ajutor social de la Primarie si mai muncesc cu ziua. Imi este greu, dar vreau ca fata mea sa invete carte. Stau cu frica, va dati seama. Pana la stana acolo sus sunt caini. E periculos si cu astia la ocazie, ca nu stii peste cine dai, dar nu avem ce face", ne-a spus barbatul (foto jos). 




Autoritatile, la "mana" transportatorilor: "Nu renteaza! Benzina se plateste, soferul se plateste!"

Primarul Comunei Curteri, Dumitru Vitel
, cunoaste problema si spune ca a existat o ruta de la Botosani la Agafton, dar firma iesea in pierdere si s-a renuntat. 

"A fost o solicitare din partea oamenilor si s-a pus o cursa de proba, insa nu a fost rentabila, pentru ca si transportatorii nu-si permit, daca nu au asigurat macar un minim de calatori. Benzina se plateste, soferul se plateste. O sa incercam sa facem macar o cursa la orele de varf pentru cei care fac traseul spre Manastirea Doamnei, sa gaseasca o solutie sa ajunga si la Agafton", a declarat primarul comunei Curtesti, Dumitru Vitel. 

Reprezentantii Consiliului Judetean, cei care au in subordine Autoritatea Judeteana de Transport, sustin ca Primaria Curtesti trebuie sa faca o noua solicitare pentru acest traseu, pentru a fi gasita o solutie.

"Primaria trebuie sa faca o solicitare pentru includerea traseului in programul de transport judetean. Cei de la Autoritatea Judeteana de Transport o analizeaza impreuna cu cei de la A.R.R., apoi vedem cum puteam include o asemenea cursa in programul de transport. Poate gandim un transeu si altfel. Acolo este o problema pentru ca intra in Agafton, apoi ca sa iesi trebuie sa intorci, ca si transportatorul, decat sa munceasca si sa iasa in pierdere, mai bine sta degeaba", a precizat vicepresedintele CJ Botosani, Cristian Achitei.

"Rentabilitatea" curselor pentru transportatorii care detin licente pentru diferitele curse face parte, desigur, din strategia fiecarei firme. Mai ales atunci cand masinile maxi-taxi circula cu masinile supraincarcate, situatiile fiind deseori semnalate de catre calatorii nemultumiti.


O comoară care se scufundă de la o zi la alta!

Insa situatia Agaftonului este una cu mult mai dureroasa. Alte judete depun eforturi imense pentru a dezvolta zonele cu potential turistic, pornind de la infrastructura pana la proiecte pe termen lung, pentru atragerea turistilor si promovarea zonei.

La Agafton se afla una dintre importantele manastiri ale judetului, unde numele Eminescu are o rezonanta aparte. Mai mult, doua dintre matusile poetului sunt inmormantate in cimitirul manastirii. Din pacate, un turist ajunge cu greu in sat, mai ales ca mai are de dat vama si cainilor flamanzi care ataca la drumul mare.








 

 

Spune-ne opinia ta