PERICOL pe şoselele din Botoşani! Proprietari de autovehicule amendaţi pentru riscul la care expuneau participanţii la trafic!

Într-un judeţ în care rablele pe patru roţi reprezintă aproape jumătate din numărul total al autovehiculelor şi în care balastierele au devenit principala sursă de venit pentru mulţi afacerişti, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) face verificări la cinci- şase maşini pe zi.

O situaţie transmisă de conducerea ISCTR la solicitarea Ştiri.Botoşani.Ro arată că în tot anul 2015, pe drumurile din judeţ au fost verificate 2.062 de autovehicule şi ansambluri de autovehicule. Asta în condiţiile în care avem 425 de kilometri de drumuri naţionale şi 670 de kilometri de drumuri judeţene, nemaipunând la socoteală drumurile comunale.

În urma acestor controale, realizate de inspectorii ISCTR atât în trafic cât şi la sediul operatorilor "au fost aplicate 261 de procese verbale de constatare a contravenţiilor, prin care au fost sancţionate 311 contravenţii", după cum se arată în informarea transmisă. Valoarea totală a amenzilor este 610.550 lei, în condiţiile în care sancţiunile se aplică pentru încălcări foarte grave, grave şi minore ale legislaţiei rutiere.

Cea mai mare sancţiune aplicată a avut o valoare de 25.000 de lei pentru încălcarea Ordonanţei Guvernului 43 din 1997 privind regimul drumurilor. Mai exact, transportatorul a efectuat transporturi de mărfuri care nu sunt indivizibile, cu depãşirea masei totale maxime admise. Desigur, cum amenzile variază între 25.000 şi 35.000 de lei, sancţiunea aplicată la această încălcare a normei legale a fost minimă!


De asemenea, a fost aplicată o amendă de 8.000 de lei unui operator de transport a mărfurilor periculoase pentru nerespectarea legii. În timpul controalelor, au fost depistate însă şi autovehicule ce reprezentau pericol pentru participanţii la trafic, având grave defecţiuni tehnice la sistemele de frânare şi direcţie, la roţi şi anvelope. Ca atare, proprietarii lor au fost sacţionaţi cu nouă amenzi de câte 10.000 de lei fiecare.

Nici "şoferii de carieră" nu au scăpat nesancţionaţi, 53 dintre aceştia fiind amendaţi pentru depăşirea perioadelor de conducere, a perioadelor de pauză şi de odihnă, suma totală ajungând la 241.000 de lei. De altfel, aceasta a fost cea mai frecventă încălcare foarte gravă a normelor de transport.

Pe de altă parte, au fost aplicate 111 amenzi pentru încălcări grave ale normelor legale, în valoare de 217.800 lei precum şi 142 de sancţiuni pentru încălcări minore ale normelor, cu o valoare de 55.750 de lei.

Spre comparaţie, în 2015, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a bifat 237 de controale cu cântarele, însă numai pe drumurile judeţene, fiind vizate marile transporturi. Cu această ocazie, au fost aplicate în jur de 20 de amenzi pentru depăşirea greutăţii pe osie şi în jur de 10 avertismente. Valoarea totală a amenzilor este de 240 de mii de lei, însă toate au fost contestate în instanţă.

 

Spune-ne opinia ta