Pericol iminent în 2015: creşterea majoră a taxelor

O nouă creştere a taxelor, în 2015, este principala temere a mediului de afaceri. Renunţarea la cota unică, creşterea accizelor şi a redevenţelor sau resuscitarea forfetarului sunt scenariile luate în calcul, mai ales că atât proiectul de Codul Fiscal, cât şi bugetul au fost abandonate până la alegeri.
 
Nesiguranţă şi îngrijorare sunt cuvintele cel mai des folosite de mediul privat când vine vorba de anul următor.

Blocarea Codului Fiscal într-un "sertar" din Ministerul Finanţelor – în ciuda dezbaterilor îndelungi cu firmele şi specialiştii în taxare – şi lipsa, cel puţin publică, a unui buget naţional sunt cauzele stării de nelinişte.

Pericolul majorării taxelor principale, renunţarea la cota unică, un obiectiv repetat de actualul guvern în mai multe documente, sau introducerea unor impozite noi sunt variante posibile, deşi de nedorit. Codul fiscal în baza căruia se contruieşte bugetul anului viitor, la capitolul venituri, ar putea fi aprobat, la sfârşitul acestui an sau chiar la începutul lui 2015, prin ordonanţă de urgenţă. Evident că, în aceste condiţii, va fi imposibil ca textul dezbătut şi rescris în urma consultării mediului de business să fie preluat integral. Ordonanţa nu poate introduce decât o parte dintre modificări, iar selecţia va fi decisă de guvern în funcţie de presiunile generate de cheltuieli. Iar presiunile sunt foarte mari. Reducerea deficitului la 1,4% din PIB, scăderea CAS, creşterea cheltuielilor de apărare, cofinanţare şi, recent, sociale, necesită 15-20 miliarde de lei. Sumă care nu poate fi obţinută decât prin schimbări majore în fiscalitate.

Proiectul actual de Cod fiscal prevede creşterea de zeci de ori a impozitelor pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, terenuri şi maşini şi reintroducerea impozitului forfetar, redenumit specific. "O creștere uriașă e la impozitul pe terenurile agricole, De la 20 de lei, la 120 de lei pe hectar înseamnă echivalentul a circa 200 kg de grâu, adică 6%-7% din valoarea producției ar trebui plătită de fermieri doar pentru impozitul pe teren", spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

În plus, nivelul accizelor din 2015 nu e cunoscut, oficialii din Finanţe luând în calcul posibilitatea de a le stabili în lei, în loc de euro. Potrivit unor surse, accizele ar putea fi menţinute la valoarea în lei de acum, un nivel mult mai mare decât ar rezulta din convertirea în lei la cursul din Jurnalul Oficial al UE.

Renunţarea la cota unică este un alt scenariu. În programul de guvernare şi strategia fiscal-bugetară se arată că introducerea cotelor progresive pe veniturile persoanelor fizice este un obiectiv până în 2016.

Mediul de afaceri susţine că majorarea fiscalităţii va pune o barieră creşterii economice, iar soluţia pentru acoperirea angajamentelor suplimentare de cheltuieli ar trebui să fie combaterea evaziunii şi îmbunătăţirea colectării taxelor. După creşterile de fiscalitate din ultimii doi ani, investiţiile companiilor au fost grav afectate.

Citeste mai departe, pe CAPITAL.RO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie pentru legalizarea sistemului Homeschooling în România

astăzi, 11:23

Homeschooling-ul este un sistem alternativ ce poate oferi multiple avantaje in procesul educational atata copiilor cat si familiilor care il aleg. De ce este important? Homeschooling-ul este un ...

Pericol în trafic îndepărtat de către polițiștii de frontieră, conducător auto sancționat penal!

astăzi, 10:50

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au sancționat penal un bărbat care conducea un ansamblu auto, fără a deține permis de conducere. Luni, 18 noiem...

Monica Pillat, In Memoriam Dinu Pillat: ”Sã aprindem cu toţii o lumânare a neuitãrii de ziua lui!”

astăzi, 10:27

Pe 19 noiembrie se împlinesc 103 ani de la naşterea romancierului şi istoricul literar Dinu Pillat. Strãnepot al lui I.C. Brãtianu, el a venit pe lume şi a crescut într...