Penuria forței de muncă își pune amprenta asupra activității Direcției Silvice de la Botoșani

Lipsa demersurilor proprietarilor de pădure privind dezbaterea succesiunii, în vederea accesării uzufructului suprafeței moștenite, deoarece sunt prezumtivi moștenitori și nu proprietari cu acte în regulă, pe fonduri forestiere până la 30 ha, a stârnit nemulțumiri în rândul prezumtivilor proprietari.

Acest lucru mai ales în cazul celor care sunt deținători de bună credință și achită impozitul aferent proprietății, precum și contravaloarea administrării pădurii (contravaloare serviciu de pază).

Probleme pot apare în a doua jumătate a anului când, în general, cetățenii își recoltează uzufructul suprafeței de pădure deținute, lucru imposibil în acest moment datorită prevederilor legale.

La solicitarea Direcției Silvice către Garda Forestieră privind aceste aspecte s-a transmis că de ajutorul de stat și uzufruct poate beneficia doar proprietarul nu și prezumtivii moștenitori. Riscul este o inflamare a situației pe final de an și o criză artificială a lemnului de foc pentru prezumtivii moștenitori.

Penuria tot mai mare de forță de muncă atât calificată cât și necalificată, își pune amprenta atât direct asupra activității Direcției Silvice, cât și asupra activității prestatorilor de servicii cu care avem încheiate contracte de colaborare. Apreciem ca bună colaborarea în primele 7 luni ale anului 2021 cu instituțiile publice partenere și mulțumim pe această cale tuturor pentru modul în care au răspuns solicitărilor noastre”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice.

 

Spune-ne opinia ta