Pentru ce erau executati detinutii de drept comun in vremea comunismului!

Pentru ce erau executati detinutii de drept comun in vremea comunismului!
Dacă ar fi supraviețuit anului 1989, cei mai mulți dintre ei ar fi fost acum în libertate. În anii 50 au predominat execuțiile pentru delapidare și subminarea economiei naționale. Furtul din vagoanele CFR sau lipsa în gestiune aduceau moartea prin împușcare. Borfași, muncitori sau intelectuali au fost împușcați, cei mai mulți în penitenciarul Jilava. Evenimentul Zilei prezintă ultimii deținuți de drept comun executați și acuzațiile aduse de autorități.

În 1973, Ion Tudora era un inginer din București, angajat al I.I.Grecx. Membru PCR, a fost arestat pe 6 ianuarie 1973 și acuzat de subminarea economie naționale. Potrivit anchetatorilor, ar fi creat un prejudiciu de 3.971.686 de lei. Judecătorii de la Tribunalului Militar Teritorial București au decis suprimarea sa. A fost executat pe 20 octombrie, același an, în penitenciarul Jilava.

Costică Toader, zis "Tabac", din Buzău muncea de patru ani ca sudor și încasa lunar un salariu de 1231 de lei. În 1978 a fost arestat deoarece "a omorât pe fosta concubină și 3 copii". Un an mai târziu a fost executat prin împușcare.

Dezertori și pedofili criminali


În 1980, Constantin Smoleac din Rădăuți, județul Suceava, avea 20 de ani și era militar în termen într-o unitate militară din București. "În noaptea de 3-4 septembrie 1980 a părăsit postul de santinelă cu arma și muniția din dotare. După ce i-a luat altui coleg militar muniția a plecat în oraș unde a tulburat liniștea publică, a rănit grav 3 persoane și a ucis alte 2", se arată în rubrica dedicată descrierii faptei din fișa sa penală. A fost executat în vara anului 1982.

Mircea Stoica era în 1969 lăcătuș-turnător la Uzinele Grivița Roșie din București. A fost arestat în ianuarie același an și executat 12 luni mai târziu deoarece "prin cruzime și-a omorât soția, gravidă în luna a 6-a, secționându-i corpul în mai multe părți".

Un pedofil incestuos a fost executat în 1984. Vasile Theil din Sighișoara a fost împușcat deoarece "în ziua de 8 aprilie 1982 a omorât-o prin cruzime pe fetița sa de 8 ani având și raport sexual cu ea", potrivit fișei penale a cazului. A fost împușcat pe  10 ianuarie 1984.

Delapidarea, la mare "căutare"


Anii ’50 s-au caracterizat prin execuții în rândul foștilor moșieri pentru acuzații minore. Furtul din avutul obștesc, înșelăciunea, falsul sau delapidarea erau "crime de moarte", făptașii fiind dați ca exemplu. Astfel, traducătorul și avocatul Petre Șisco a fost executat sub acuzația de înșelăciune. Fost moșier, averea părinților săi era compusă din 60.000 de hectare de pământ situate în raionul Bălți. Doctor în Drept și absolvent al Facultății de Litere, Șisco a fost arestat preventiv în 1958 de către Procuratura Generală pentru fals. "Prin decizia 1894/59 a Tribunalului Regiunii Lenin a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru înșelăciune". Pe 25 septembrie 1959 a fost executat prin împușcare.

În 1958, un funcționar din Vatra Dornei, județul Suceava era executat după ce a delapidat 68.000 de lei. Contabilul Constantin Oprea a fost arestat în aprilie și împușcat în septembrie în Penitenciarul Botoșani.

Trei furtișaguri, moarte sigură


Un alt sucevean, Pitu Munteanu a fost executat în aceeași perioadă deoarece a furat în mod repetat. Pe 4 octombrie 1957 a fost arestat preventiv pentru că "a furat mai multe obiecte de îmbrăcăminte și suma de 13381 de lei". Cazierul acestuia cuprindea două condamnări de un an și jumătate și alta de doi ani de închisoare pentru furt. A treia oară a fost și ultima. A fost executat pe 21 aprilie 1959.

Tribunalul Orășenesc Constanța pronunța în 1958 o condamnare la moarte sub acuzația de delapidare. Stavru Atanasiu era de origine socială "mic burghez" și era gestionar. Pe motiv că "a delapidat 40.000 de lei" a fost condamant la moarte și, pe 16 ianuarie 1959, a fost executat prin împușcare.

A bătut milițianul cu un scaun


Savin Mihalache a fost sudor în Oravița. În 1985 avea o vechime de trei ani în muncă și încasa un salariu de 3500 de lei pe lună. În aprilie același an "a aplicat mai multe lovituri cu scaunul în cap subofițerului de miliție U.U. în urma cărora acesta a decedat", se arată în fișa criminalului. Documentul consemnează sec mențiunea "04. 11. 1986 decedat prin împușcare".

Răpus de gloanțe a fost și un pensionar milițian. Gheorghe Gheorghiță din Bârlad, subofițer de miliție cu "o pensie de 1776 de lei pe lună" a omorât patru persoane, fiind arestat preventiv în noiembrie 1979. Tribunalul Bacău l-a condamnat la moarte și a fost executat pe 4 decembrie 1981.

Studentul criminal de mărțișor

În 1979, un student din Petroșani a omorât familia prietenei sale. Claudiu Ghițulescu era în anul II la Institutul de Mine din Petroșani și beneficia de o bursă de 400 de lei. "În seara de 1 martie, prin lovituri de cuțit și satâr a omor două femei și un bărbat". A fost executat în decembrie același an.
 
Furtul de la CFR, motiv de execuție


În premieră, doi participanți la un furt din avutul oștesc a plătit cu viața, fiind executați în aceeași zi. Vasile Fronia din comuna Ciurea a fost condamant la moarte de Tribunalul Regional Iași după ce "împreună cu alții a furat din vagoane CFR obiecte. Un alt participant la furt, pădurarul Mihai Fronea din aceeași localitate a primit aceeași pedeapsă. Arestat de Miliția Regională Iași sub acuzația "furt din avutul obștesc". Mai exact, Fronia "a furat din vagoanele CFR obiecte de îmbrăcăminte". Au fost executați amândoi, pe data de 18 martie 1959, în penitenciarul Iași.

Frați executați în aceeași zi


Doi frați din Rehișoara, Bistrița Năsăud au fost executați în aceeași perioadă, în aceeași zi. Nicolae și Macedon Burduhos erau plugari. Au fost arestați în 1959 și pe 19 iulie 1960 executați la penitenciarul Gherla. Nicolae și-a ucis soția, fiind îndemnat de fratele său. Acesta a fost și motivul pentru care a primit aceeași pedeapsă capitală. "l-a determinat pe fratele său să-și ucidă soția", se arată în documentele procurorilor.

Pe lângă celebrul asasin în serie Ion Râmaru, un alt criminal feroce a fost executat în martie 1983. Nicolae Rentea din Tg Logrești, Gorj a fost arestat în 1981 sub acuzația de omor deosebit de grav. Despre Rentea se menționează doar că "a omorât cinci persoane", fiind executat în martie 1983.

Potrivit reglementărilor în vigoare la data respectivă, condamnații la moarte aveau dreptul la o ultimă dorință. Din păcate, în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor nu s-a păstrat niciun document privind aceste doleanțe ale celor condamnați. Lista integrală a celor executați poate fi consultată la adresa www.crimelecomunismului.ro.

 

evz.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
192

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
192

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
277

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...