Pentru capitaliștii de carton care vă râd în nas: confiscarea extinsă a averilor ilicite a fost votată de deputați

Pentru capitaliștii de carton care vă râd în nas: confiscarea extinsă a averilor ilicite a fost votată de deputați

Legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite a fost votată astăzi de Camera Deputaților din România cu 261 de voturi ”pentru” și va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit proiectului, confiscarea extinsă se aplică în cazul bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei.

Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru, cinci ani sau au mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale.

Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei!

Prin această lege România a transpus Directiva Europeană privind confiscarea bunurilor obținute ilicit, evitând astfel să fie amendată. Inițiativa a fost depusă în Parlament în urmă cu trei ani. Directiva Europeană a fost adoptată în 2014, iar țara noastră trebuia să o transpună în legislația națională până în 2015, dar proiectul de lege a fost uitat prin sertarele parlamentarilor.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, astfel că legea va fi trimisă Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
167

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
89

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
48

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...