Pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate și nu se vor mai putea cumula. Ce modificări a decis Coaliția

Liderii coaliției de guvernare au decis, duminică seara, într-o ședință la Vila Lac, modificarea proiectului privind reforma pensiilor speciale, aflat în Parlament. Astfel, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente, printre care și unul referitor la interdicția de a cumula mai multe pensii speciale, spun surse politice ale Digi24.

Printre amendamentele pentru modificarea proiectului trimis de Guvern în Parlament la finalul anului trecut se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei care încasează mai multe pensii speciale, vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate. De asemenea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitată cu 15%.

Totodată, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem. De asemenea, pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul. Amendamentele urmează să fie depuse la proiectul de lege care se află în Senat. Senatul este prima cameră sesizată, după care proiectul merge la Camera Deputaților unde mai poate fi modificat.

Ce prevede proiectul trimis în decembrie de Guvern în Parlament:

- ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale;

- la magistrați este o ajustare dată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul, după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege;

- nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani. Vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate;

- de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii.

România riscă să piardă bani europeni dacă nu face reforma pensiilor speciale Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat la Interviurile Digi24.ro că România și-a asumat „reforme dure” în Planul Național de Redresare și Reziliență, printre care și reforma pensiilor speciale.

Acesta spune că pentru a îndeplini jalonul din PNRR, ar trebui redus la jumătate cuantumul pensiilor speciale, altfel, pentru fiecare reformă ratată, România pierde 700 de milioane de euro.

„Ori ducem această cruce până la bun sfârșit, ori, abandonând-o, nu avem parte de banii care sunt în PNRR”, spune ministrul.

„Dacă în sistemul de pensii general avem 43,5% rata de înlocuire a veniturilor și în cele de pensii speciale avem până la 85%, atunci noi trebuie dacă menținem această discrepanță să argumentăm foarte bine de ce nu le aducem la același numitor comun. În termeni foarte simpli ar înseamnă că noi reducem la jumătate cuantumul pensiilor speciale însoțită această decizie de riscul depopulării acestor mari servicii publice de importanță națională”, adaugă ministrul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ASTĂZI: Trafic restricționat în Botoșani cu ocazia Festivalului de datini și obiceiuri: „Rugăm înțelegere!”

astăzi, 09:30

Botoșănenii sunt așteptați duminică, 22 decembrie 2024, în centrul Municipiului Botoșani, pentru a se bucura de frumusețea tradițiilor de iarnă botoșănene și moldovenești. Î...

"Vom muri și vom fi liberi!" – 35 de ani de la Revoluția din 1989

astăzi, 09:15

Cutremurătorul strigăt din zilele Revoluției. Ei au primit cu generozitate gloanțe în piept. Ei, ale căror cadavre au rătăcit apoi ca ale unora fără de țară. Ei, ale căror nume le-am...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (333)

astăzi, 09:00

Primesc o carte  scrisă de Violeta Ioana Rus şi care are un titlu interesant: „Acţiune şi interacţiune umoristică în comunitatea rurală românească” ( Editura &bdqu...